Dna wijst op blunder in moordzaak

Een toen 16-jarige jongen die veroordeeld is van moord op een drugscrimineel in Eindhoven in 2000 is waarschijnlijk onschuldig. Althans, dat heeft het Cold Case-team van De Telegraaf uitgevonden. Op de hulzen van de drie kogels waarmee drugscrimineel Reggie Koenders in 2000 in Eindhoven in zijn auto is doodgeschoten zit geen dna van de veroordeelde Danny van den Hoogen, maar van een onbekende persoon. De advocaat van Van den Hoogen zegt dat het Openbaar Ministerie nader onderzoek dat hem kan vrijpleiten dwarsboomt.

De hulzen werden onlangs op verzoek van Van den Hoogen en zijn advocaat onderzocht door IFS in Nunspeet.

De nu 26-jarige Van den Hoogen zat acht jaar in de cel en in verschillende tbs-klinieken. Hij heeft altijd ontkend de moordenaar te zijn.

De Telegraaf schrtijft dat er nog andere feiten zijn die op een andere dader wijzen.

Van den Hoogen wil nu met de nieuwe feiten en revisie bij de Hoge Raad indienen.

Advocaat Job Knoester zegt nog een contra-expertise te willen laten uitvoeren. ‘We willen zeker weten dat dit dna niet van NFI-medewerkers is die de hulzen destijds onderzochten. Maar het openbaar ministerie weigert al maanden dat te laten onderzoeken’.

Hij zegt dat Justitie en NFI de zaak niet willen uitzoeken. In 2006 wilde het NFI de hulzen niet afstaan omdat er ‘niets meer’ op was te vinden. Het NFI zei dat er schietproeven mee waren gedaan en dat ze daarna waren gewassen maar met hulzen zijn helemaal geen schietproeven te doen.

IFS wil de hulzen ook kosteloos met de nieuwste technieken op vingerafdrukken laten testen. Het OM laat volgens Knoester niets horen. Knoester: ‘Het is alsof justitie bang is voor gezichtsverlies.’

Het OM in Den Bosch zegt wel degelijk bezig te zijn met de zaak: ‘We zijn nog volop overleg aan het voeren. Het is zeker niet opzijgeschoven.’