‘Kok is maandag klaar van chocolademelk’

‘Kok is maandag klaar van chocolademelk’

Justitie heeft tegen twee verdachten van de productie van crystal meth hoge gevangenisstraffen geëist. De politie kwam ze op het spoor, na de ontmanteling van cryptocommunicatiedienst Exclu.

Foto is ter illustratie

Op het spoor

Het Openbaar Ministerie eist 4,5 en 6 jaar cel tegen twee verdachten van productie van metamfetamine, ook bekend als crystal meth. De politie kwam ze op het spoor nadat cryptocommunicatiedienst Exclu werd ontmanteld. Dit laat ze woensdag weten in een bericht.

Toegang

Cryptocommunicatiediensten worden veel gebruikt door criminelen om versleutelde berichten met elkaar te kunnen delen. De politie en het Openbaar Ministerie proberen geregeld toegang te krijgen tot deze versleutelde data. Op vrijdag 3 februari 2023 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat dit opnieuw was gelukt, dit keer bij berichtendienst Exclu.

Bij Exclu was door de politie vijf maanden meegelezen met het berichtenverkeer, waarvan de criminelen dachten dat het geheim was. Zo kwamen de twee verdachten van 43 en 34 jaar uit Den Haag in beeld.

Chocomelk

De twee stuurden berichten over grondstoffen en materialen die nodig waren voor de productie van synthetische drugs. Uiteindelijk kwam er ook product uit. ‘Kok is maandag klaar van chocomelk’.

Dat het niet echt om chocolademelk ging, is volgens het Openbaar Ministerie evident. Uit berichtenverkeer blijkt dat ze met het product dat wordt gekookt ‘echt dik kunnen pakken’. En op één moment wordt bij een doorzoeking van een woning ook daadwerkelijk ruim 3 kilo metamfetamine aangetroffen. De bewoner werd eerder al veroordeeld tot 14 maanden cel.

Op afstand

‘Dankzij het kraken van chatdiensten zoals EncroChat, SkyECC en Exclu is er nu zicht op de mannen achter de straatdealers, de uithalers, de uitvoerders in de labs,’ zei de officier van justitie woensdag op zitting. ‘Mannen die veilig met hun pgp-telefoons zaken deden op afstand en hun zakken vulden, terwijl ze anderen het vuile en gevaarlijke werk lieten opknappen.’

Het Openbaar Ministerie ziet dat het vaak gaat om mannen, met gezinnen, banen en een goede positie in de maatschappij. Vaak zonder strafblad, omdat ze hun ‘zaken’ onder de radar van politie en justitie deden. ‘Het is niet meer dan fair dat deze verdachten de straf krijgen die ze verdienen voor hun grootschalige en vaak ondermijnende criminele activiteiten.’