Koos R.: ‘ik sta op een dodenlijst’

Voor de rechtbank in Den Bosch heeft de officier van justitie 2,5 jaar celstraf geëist tegen gewezen drugscrimineel Koos R. voor poging tot doodslag op twee agenten tijdens een achtervolging. R. legde de rechtbank uit dat hij op een dodenlijst staat.

Lith

Dat was volgens hem de reden dat hij er vorig jaar als een dolle van door ging toen samen met zijn broer Martin R. in een auto het woonwagenkamp in Lith verliet. Ze werden gevolgd door een auto maar wisten niet dat het ging om een onherkenbare auto van de politie. Na een wilde achtervolging door Lith en Maren-Kessel zou de auto van R. twee agenten hebben proberen aan te rijden.

Beschermen

Koos R. vertelde de rechtbank dat hij zijn leven probeerde te beschermen. Volgens Omroep Brabant zei hij: ‘Het is vallen en opstaan. En in de wereld waarin wij zijn geboren is het de laatste tijd meer vallen dan opstaan. Ik ben altijd alert.’

‘Geen enkel risico’

Zelfs toen de broers zwaailichten en een stopteken werd getoond was hun wantrouwen niet verdwenen. R: ‘Ik vertrouwde het niet. Criminelen bouwen ook auto’s met zwaailichten. Als ze me willen liquideren dan doen ze dat. Als het echt politie is, komt er vanzelf assistentie. In mijn situatie kan ik geen enkel risico nemen’.

Sloot

De achtervolging eindigde in een sloot. Bij zijn aanhouding bleek R. in het bezit van vijf telefoons en een internationaal rijbewijs met een valse naam. ‘Ik had een compleet setje met paspoort én rijbewijs. Dat gebruik ik als ik incheck in een hotel zodat niet mijn echte naam op de gastenlijst staat. Het is om mijn leven te beschermen’, zei hij.

Hakkelaar

Koos R. is in de jaren negentig samen met Johan V. (alias de Hakkelaar) veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor internationale hasjsmokkel. In een recent onderzoek van de politie wordt gesteld dat de familie R. tot een groep onverbeterlijke criminelen behoort.