KPN: ‘Tapwet is ongrondwettelijk’

KPN zegt in een reactie op de uitbreidingen van de tapmogelijkheden die minster Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil doorvoeren dat die ongrondwettelijk zijn. Dat meldt nu.nl. Tegelijk is bekend geworden dat een advocatenkantoor opnieuw ten onrechte is getapt door de AIVD.

Klacht

Plasterk schrijft in een brief dat geheime dienst AIVD opnieuw vertrouwelijke gesprekken en e-mails van advocaten die terreurverdachten bijstaan heeft uitgewerkt. Het gaat om het kantoor Seebregts & Saey. Het kantoor diende eerder een klacht in bij de minister. Eerder verbood de rechter  in kort geding het tappen van een ander advocatenkantoor maar de Staat is in hoger beroep gegaan.

Bulk-interceptie

In de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) mogen de inlichtingendiensten ook kabelgebonden telecomverkeer aftappen, inclusief mobiel bel- en dataverkeer dat vanaf een zendmast via de kabel verloopt. Aanbieder van telecom zijn wettelijk verplicht mee te werken. Nu mogen de diensten alleen niet-kabelgebonden communicatie tapen, zoals telefoon- en  satellietverkeer. Het houdt in dat diensten alle verkeer tappen dat over een kabel verloopt kunnen tappen, zogeheten bulk-interceptie. Het meeste verkeer dat wordt binnengehaald is van niet betrokken gewone klanten van de kabelbedrijven.

Controle

De KPN wijst er ook op dat er een gebrek zal zijn aan politieke en rechterlijke controle op het nieuwe uitgebreide tappen als het bedrijfsleven verplicht een deel van de bulkinterceptie van gegevens moet verzorgen. Een andere vraag is wat er gebeurt met de stortvloed van data van de gewone Nederlanders die zal worden binnengehaald door de AIVD en of – en zo ja waar – die wordt opgeslagen en voor hoe lang.

Grondwet

De KPN vindt de gevolgen van de door het kabinet geplande uitbreiding van de aftapbevoegdheden van de AIVD en MIVD in strijd met het communicatiegeheim, dat in de Grondwet is verankerd. Bovendien maakt KPN net als  Tele2 bezwaar tegen de kosten die de bedrijven voor verplichte medewerking aan de nieuwe wet zouden moeten maken. Alle extra kosten die bedrijven zouden maken om aan de nieuwe Wiv te voldoen, zijn voor rekening van die bedrijven. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen zich af of de uitbreiding van de bevoegdheden van de diensten ‘in alle gevallen noodzakelijk en proportioneel is’.