Kroongetuige Nabil B. moet getuigen in moordzaak Sabee

De kroongetuige Nabil B. zal binnenkort worden gehoord over de moord op de Utrechtse crimineel Wout Sabee, in de tuin van zijn huis in De Meern in 2016. Dat zal vanaf begin volgend jaar gebeuren bij de rechter-commissaris, dus niet in het openbaar.

Schiphol

Vrijdag was er een pro forma-zitting in de zaak in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol waar een groep mannen terechtstaat voor de moord op Sabee en voor onder meer cocaïnetransporten naar Groot-Brittannië. De zitting was verplaatst doordat justitie na de moord op advocaat Derk Wiersum dreiging ziet. Hoofdverdachte is Marcel D. (36) uit Nieuwegein.

Sabee, op wie in 2014 een mislukte moordaanslag plaatsvond, legde in het voorhaar van 2015 kluisverklaringen af bij de politie die alleen zouden mogen worden gebruikt na zijn dood. In die verklaringen zei Sabee zich bedreigd te voelen door D.. Voor die moordpoging zijn deze zomer in hoger beroep twee mannen veroordeeld.

Ander verhaal

Kroongetuige Nabil B. heeft in een verklaring gezegd dat de opdracht voor de moord op Sabee afkomstig was van de voortvluchtige Ridouan Taghi die verdacht van veel liquidatieopdrachten waar Nabil B. over heeft verteld. B. vertelt een ander verhaal dan Sabee bij de politie vertelde, namelijk dat Taghi Sabee verantwoordelijk zou hebben gehouden voor stelen van 200 kilo cocaïne. Hij zegt dat de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki, die van dezelfde moorden wordt verdacht als Taghi, hem dat heeft verteld. De rechtbank wil onderzoeken wat de mogelijke rol van Marcel D. dan zou kunnen zijn geweest.