“Kroongetuigen” Mieremet-onderzoek ernstig bedreigd

De Nijmeegse broers Edgar en Pieter van Lent zijn de afgelopen zomer ernstig bedreigd. Edgar van Lent is afgelopen jaren drie keer door de recherche gewaarschuwd dat zijn leven gevaar liep, de laatste keer in juni 2017.

Door @Wim van de Pol

De Nijmeegse broers waren bekenden in de onderwereld. Ruim tien jaar geleden legden ze verklaringen af over zware criminelen als John Mieremet, in ruil voor strafvermindering. Ze zeggen destijds ook afstand te hebben genomen van criminaliteit.

Madrid

Edgar van Lent zegt dat er het afgelopen half jaar op verschillende momenten bedreigingen zijn geuit tegen hem, zijn broer en familie. Dat gebeurde door gespierde mannen die langskwamen, briefjes achterlieten en sms’jes stuurden. Ook zijn er pogingen tot brandstichting geweest. Van Lent heeft aangifte gedaan en bij de politie verklaard dat hij verantwoordelijk is gesteld voor wegraken van een transport van 15 kilo cocaïne in Madrid. Hij ontkent hier iets mee te maken te hebben.

Inbraak

Van Lent heeft in zijn aangifte bij de politie verklaard dat ene S. T. hem ten onrechte beschuldigt en laat bedreigen.

Vaststaat dat voor de rechtbank in Arnhem een zaak speelt waarin S. T. wordt verdacht van het plegen van een inbraak in een appartement waar Edgar van Lent woonde in Nijmegen, in december 2015.

Vierdaagse

Ook staat vast dat deze T. afgelopen 13 juli door de politie na een tip is aangehouden met een partij van ruim 25 kilo methamfetamine, een automatisch vuurwapen, munitie, pepperspray en twee handgranaten. Die aanhouding gebeurde ten tijde van de Vierdaagse. Er ontstonden lokaal valse geruchten dat er iemand was aangehouden die een aanslag wilde plegen.

Missie

T. heeft na de aanhouding verklaard dat de gebroeders Van Lent hem erin hebben willen laten luizen met de voorraad drugs die hij in zijn bestelbus vervoerde. T. zegt naar een parkeerplaats te zijn gereden waar hij de sleutels van een busje kreeg. In dat bestelbusje zaten wapens en drugs. In een verklaring zegt T. ook dat hij een man is met een ‘missie’. Die bestaat er uit ‘om de gebroeders Van Lent achter de tralies of in een kist krijgen’. Wat de reden van deze wraakgevoelens is blijft onduidelijk. T. zegt dat hij een financiëel conflict met de broers heeft over een verbouwing. De broers zeggen dat dit onzin is.

De politie achtte de beschuldiging dat de broers Van Lent eigenaar zouden zijn van de vele kilo’s drugs kennelijk niet betrouwbaar en dat wordt ook niet ondersteund door ander bewijs in het dossier. Voorlopig is alleen T. verdachte in de zaak, die op 10 januari inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank Arnhem.

Brand

In 2014 werd in Veenendaal brandgesticht in een groot vleesbedrijf in Veenendaal. Door deze zeer grote brand kwam een groot deel van Veenendaal zonder stroom te zitten. De schade werd geschat op 13 miljoen euro. In 2015 kwam de zaak in Opsporing Verzocht aan de orde. In de uitzending werden beelden van de brandstichter getoond.

Een bron die bekend is met de zaak zegt aan Crimesite dat er naar aanleiding van die uitzending bij de politie informatie is binnengekomen over S. T.. Aan de Nationale Politie zou zijn doorgegeven dat T. degene was die in 2014 brand stichtte in een vleesbedrijf in Veenendaal en te zien is op de beelden. Dat zou ook duidelijk zijn op grond van het uiterlijk van de brandstichter. In hoeverre die doorgegeven informatie klopt is niet bevestigd.

De politie Midden-Nederland, die deze brand in onderzoek heeft, laat laat desgevraagd alleen weten dat er bij het tactisch team momenteel geen verdachte in beeld is, en dat het dossier ook niet door een ander team is opgevraagd.

De advocaat van S. T. wil niet reageren op de zaak.

Holleeder

De gebroeders Van Lent waren bekenden in het criminele milieu. In 2004 zijn ze in Duitsland aangehouden en veroordeeld voor handel in meer dan 70 duizend kilo hasj. De twee legden geen verklaringen af aan de Duitse politie. Medeverdachten in die zaak legden over hen wel verklaringen af, zo zeggen de broers. Toen ze in Duitsland voor die zaak in voorarrest zaten nam toenmalig officier van justitie Fred Teeven contact met hen op. Hij zorgde ervoor dat de broers na hun veroordeling naar Nederland konden komen.

Ze konden hun sterk verkorte straf uitzitten in Nederland. ­In ruil daarvoor moesten ze praten over Nederlandse criminelen. Tegenover de Nationale Recherche legden ze toen op naam verklaringen af over bepaalde Hells Angels, een aantal criminelen en over ontmoetingen met John Mieremet. Die verklaringen zijn onder meer gebruikt in de Acroniem-zaak tegen de Hells Angels en in andere onderzoeken. De broers vertelden onder meer dat John Mieremet en Willem Endstra plannen hadden om Willem Holleeder uit te weg te ruimen.