Kunstmatige intelligentie in cold case-onderzoeken

De Nederlandse politie wil software met kunstmatige intelligentie inzetten bij het opnieuw oppakken van cold case-onderzoeken. Die software zou snel op basis van de dossiers moeten gaan taxeren welke van de honderden cold cases kansrijk zijn.

35 procent opgelost

Nederland telt zo’n vijftienhonderd cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken, sommige zaken zijn wel dertig jaar oud. Van alle opgepakte cold cases wordt ongeveer 35 procent alsnog opgelost. Volgens de politie lopen de tien Nederlandse coldcaseteams bij hun onderzoeken tegen een groot praktisch probleem aan. Er is geen inzicht welke zaken mogelijk snel zouden kunnen worden opgelost met bijvoorbeeld nieuwe technieken.

Sporenbeeld

Er ligt naar schatting een 25 miljoen pagina’s in duizenden papieren dossiers, slechts 15 procent hiervan is gedigitaliseerd. Nu moeten forensisch rechercheurs handmatig, per cold case, een sporenbeeld maken om te kunnen inschatten of die met de huidige onderzoekstechnieken tot een doorbraak zouden kunnen leiden. Dat duurt gemiddeld vijf tot dertig dagen en dus zou de politie met de huidige werkwijze en middelen nog tientallen jaren bezig om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te krijgen.

Hitlijst

Daarom experimenteert de politie nu met intelligente software die gedigitaliseerde dossiers kan lezen en hieruit automatisch de forensische sporen in beeld kan brengen. De volgende fase zou zijn om het systeem te leren om een gedetailleerd sporenbeeld uit zo’n dossier te halen om vervolgens een overzicht van alle cold cases te genereren, gerangschikt naar kansrijkheid. Dan krijgt de politie een hitlijst van kansrijke zaken die direct met waarschijnlijk succes kunnen worden aangepakt.

Alle cold cases zullen dus nu eerst digitaal worden gemaakt.

Een video van de politie over de nieuwe ontwikkelingen: