Laatste beelden van El Chapo voor ontsnapping

De Mexicaanse autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de ontsnapping van de drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. De leider van het Mexicaanse Sinaloa drugskartel ontsnapte zaterdag uit de zwaarbewaakte gevangenis Altiplano, in de buurt van Mexico-Stad. In zijn cel hing een bewakingscamera, waardoor te zien is hoe hij in de tunnel waardoor hij ontsnapte verdwijnt.

De ingang van de tunnel lag onder de vloer van de douche in zijn cel. De doucheruimte wordt gedeeltelijk afgeschermd van de bewakingscamera door een scheidingswand: Guzman is tot zijn middel niet te zien.

Guzman verdwijnt achter de wand

Op de beelden die zijn vrijgegeven, is te zien hoe de drugsbaas wat door zijn cel ijsbeert, dan achter de wand verdwijnt, en kort daarop weer terugkomt. Hij gaat dan even op zijn bed zitten en verdwijnt dan weer achter de wand.

El Chapo komt nu niet meer terug: hij is met een ladder afgedaald in de tunnel van meer dan een kilometer lang.

‘Normaal gedrag’

Guzman werd met de camera 24 uur per dag in de gaten gehouden. Een woordvoerder van de Mexicaanse veiligheidsdiensten zeggen dat hij zich normaal gedroeg voor hij er vandoor ging.

De ontsnapping van de grootste drugsbaas van Mexico is een afgang voor de regering. Guzman werd na een kat en muis-spel van jaren in februari 2014 met de hulp van geavanceerde analyse-technieken van instanties uit de Verenigde Staten gearresteerd. Er stond in de VS een premie van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Het is de tweede keer dat Guzman weet te ontsnappen. In januari 2001 wist hij kort voor zijn uitlevering naar de VS te ontsnappen in een lading wasgoed.

Bekijk hieronder de laatste beelden voor El Chapo’s ontsnapping: