Lage straf: rechtbank kiest voor behandeling gewelddadige verkrachter

De Rotterdamse rechtbank berecht Gerson F. (19) volgens het jeugdrecht. Hij krijgt daarom voor een zeer gewelddadige verkrachting twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs. F. verkrachtte vorig jaar in de Rotterdamse wijk De Esch een studente. Hij wilde iemand ‘pijn doen’.

Succesvol

F. kan maximaal zes jaar in de jeugd-tbskliniek verblijven. Daarna kan een rechtbank opnieuw besluiten over een eventuele verlenging van de behandeling. Deskundigen hebben behandeling geadviseerd omdat Gerson F. een ernstige psychische stoornissen heeft. Zijn geweten is slecht ontwikkeld en hij kan zich moeilijk verplaatsen in de gevoelens van anderen. Dat komt omdat hij in zijn jeugd is mishandeld en verwaarloosd. Toch denken de deskundigen dat behandeling succesvol kan zijn.

F. was in de nacht waarop hij het geweld pleegde ‘boos’ op zijn vriendin. Hij fietste door Rotterdam en achtervolgde de studente. Hij wurgde haar, sloeg haar en verkrachtte haar. Daarbij liep ze grote ademhalingsproblemen en een interne slagaderlijke bloeding op zodat ze met spoed moest worden geopereerd.

Moeilijk verteren

De rechtbank zei te begrijpen dat twee jaar cel uit ‘oogpunt van vergelding’ voor het slachtoffer en voor de samenleving moeilijk te verteren is. Het Openbaar Ministerie had F. volgens het recht voor volwassenen willen berechten en had zeven jaar cel en tbs geëist.

De rechtbank mag volgens de wet kiezen tussen jeugd- en volwassenen-strafrecht als jongeren ten tijde van het delict tussen de 16 en 23 jaar zijn. Ten behoeve van de samenleving vindt de rechtbank het in dit geval het beste om te kiezen voor preventie en behandeling