Lage straf voor schietpartij bij Thialf-stadion

De 59-jarige Charles Reinier van der W. uit Leiden is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij bij het Heerenveense ijsstadion Thialf in 2017. Het Openbaar Ministerie had het dubbele geëist. Bij het incident werd voormalig Clafis-directeur Bert Jonker in zijn hand geraakt.

Geld

De rechtbank in Leeuwarden vindt dat Van der W. zich schuldig maakte aan zware mishandeling en een poging tot afpersing. In tegenstelling tot het OM gaat de rechtbank dus niet uit van een poging tot doodslag, daarom valt de straf laag uit.

Slachtoffer en schutter hadden een zakelijk geschil en de rechtbank vindt het bewezen dat Van der W. met een wapen wilde dreigen om geld van Jonker te krijgen. Het incident had plaats op de avond van 7 januari 2017 op het parkeerterrein van Thialf. Toen Jonker wilde wegrijden, hield Van der W. diens auto staande.

Grijpen

Van der W. heeft verklaard dat Jonker een vuurwapen had. Hij slaagde erin dat wapen te grijpen en toen Jonker wegreed ging dat wapen per ongeluk af.

Dat vindt de rechtbank niet aannemelijk. Het is ‘vele malen waarschijnlijker’ dat het Van der W. was die over een wapen beschikte, zoals Jonker beweert. Ook gaat de rechtbank ervan uit dat het schot afging direct nadat Jonker zijn auto tot stoppen had gebracht.

Overigens zijn het wapen en kogels nooit gevonden.