Thialf-schutter ook verdacht van afpersing

Charles Reinier van der W. (57, foto) die ervan wordt verdacht Clafis-directeur Bert Jonker in zijn hand te hebben geschoten, zou de zakenman ook hebben willen afpersen. Dat liet het Openbaar Ministerie vrijdagochtend weten tijdens een regie-zitting in de rechtbank van Leeuwarden. 

Jonker werd op zaterdagavond 7 januari 2017 op de parkeerplaats van schaatsstadion Thialf onder vuur genomen, toen hij in zijn auto zat. Dat gebeurde na afloop van een dag van het EK schaatsen. Het bedrijf van Jonker sponsort een ploeg, waarin onder andere Jorrit Bergsma en zijn vrouw Heather schaatsen. Jonker wist met zijn auto te ontkomen en werd later behandeld in het ziekenhuis. Hij heeft door de schietpartij zijn pink verloren.

Achtergrond

Achtergrond van de schietpartij lijkt te liggen in een zakelijk conflict: een bedrijfsovername enkele jaren geleden waarover ruzie is ontstaan. De verdachte, die jarenlang lid is geweest van een schietvereniging, vluchtte na het incident in Heerenveen naar het buitenland. Hij werd juli vorig jaar aangehouden in Spanje en twee maanden later overgeleverd naar Nederland.

Pistool tegen zijn hoofd

Twee maanden na de schietpartij gaf Jonker een interview aan Omrop Fryslân. Daarin vertelt hij onder andere dat de schutter een pistool tegen zijn hoofd zette en hem vroeg ‘Herken je me nog?’ Jonker zegt in het interview ook zijn onbevangenheid grotendeels verloren te hebben. Hij heeft na de schietpartij bijna vier weken ondergedoken gezeten in een safehouse.