Lage strafeis tegen ‘bedreigde getuige’

Het OM heeft 15 maanden gevangenisstraf geëist tegen de 37-jarige man uit Leeuwarden die verdacht wordt van betrokkenheid in het witwas- en cocaïneonderzoek “Arville”. Eerder deze week eiste de officier van justitie in dit onderzoek twaalf jaar gevangenisstraf tegen de 50-jarige hoofdverdachte.

Belastend

Diens echtgenote hoorde vier jaar eisen. De zaak van de verdachte werd door de rechtbank in Leeuwarden behandeld in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp omdat de man volgens het Openbaar Ministerie ernstig wordt bedreigd. Anders dan de twee hoofdverdachten die maandag en dinsdag terecht stonden, heeft deze verdachte wel over de hem ten laste gelegde feiten verklaard. Hij heeft zeer belastend over de anderen verklaard.

Internationale cocaïnehandel

De 37-jarige verdachte heeft zich volgens het Openbaar Ministerie gedurende een langere periode bezig gehouden met het plegen van strafbare feiten: wietteelt, witwassen en faciliteren van een organisatie zich bezighield met het transport van honderden kilo’s aan cocaïne vanuit Colombia. ‘Zijn rol in dat feitencomplex is cruciaal geweest’, aldus de officier van justitie. Hij heeft in belangrijke mate mogelijk gemaakt dat de hoofdverdachte zijn – met illegale activiteiten verdiende – geld heeft kunnen witwassen en besteden. Hij accepteerde van de hoofdverdachte grote contante betalingen en gaf deze bedragen een legale herkomst.

Geen kroongetuige

Volgens de officier van justitie is de man geen kroongetuige. Er is geen deal met hem gemaakt. In het voordeel van de verdachte spreekt, volgens het OM dat hij opening van zaken heeft gegeven en ‘zelf niet bijzonder geprofiteerd heeft van zijn activiteiten’. Hij zou zich door de hoofdverdachte in een positie hebben laten manoeuvreren waar hij niet meer uit weg kon. Daarom eiste de officier slechts 15 maanden cel. Daarbij weegt het OM mee dat de man ernstig wordt bedreigd en dat de toekomst van hem en zijn gezin ‘zowel maatschappelijk als financieel’ ongewis is.