Lagere straf dan geëist voor Panorama-beschieting (UPDATE)

Drie verdachten die terechtstaan voor het beschieten van het Amsterdamse pand waar weekblad Panorama is gehuisvest zijn door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot gevangenistraffen tot vier jaar cel. Tegen Richard Z. (42) had het Openbaar Ministerie zeven jaar geëist maar hij krijgt vier jaar.

Lager

Op 21 juni 2018 is er met een antitank-granaatwerper (type M80) geschoten op het pand aan de Teleportboulevard. Richard Z., John P. (46) en Mike van den B. (26) werden later dat jaar aangehouden. Over hun betrokkenheid bij de aanslag op zich twijfelt de rechtbank niet. P. en Van den B. krijgen drie jaar cel. Tegen de laatste twee had het Openbaar Ministerie zes jaar cel geëist. De verdachten zijn vrijgesproken van poging tot moord en in levensgevaar brengen van aanwezigen in het pand. Gevorderde schadevergoedingen zijn deels afgewezen.

Richard Z. moet nu naast zijn straf ook nog ruim twee jaar straf van een eerdere voorlopige invrijheidstelling uit gaan zitten.

Speculaties

De straffen zijn ook lager dan geëist omdat de rechtbank het motief niet duidelijk te bewijzen vindt. Dat er sprake was van een aanslag op Panorama uit wraak over publicaties is niet bewezen, vindt de rechtbank. Uit het vonnis:

De media daarentegen hebben zich uitvoerig uitgelaten over vermeende motieven van verdachte en zijn medeverdachten. Zo zou er sprake zijn geweest van een aanslag op het kantoorgebouw van Panorama, wat een aanval op de persvrijheid in de Nederlandse rechtsstaat zou betekenen. Naar het oordeel van de rechtbank zijn dit slechts speculaties. Van een duidelijke beweegreden voor de daad van verdachte en zijn medeverdachten is op basis van dit procesdossier niets gebleken, en dus zal het gissen blijven naar het motief.

Justitie denkt dat de aanslag was verordonneerd door de voortvluchtige Ridouan Taghi. Daarvoor ziet de rechtbank dus ook geen bewijs. De drie verdachten zijn lid van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh Main Triad. Richard Z. is daarvan de president.