Tot 7 jaar cel geëist voor aanslag Panorama

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 7 jaar tegen Richard Z. uit Woerden, 6 jaar tegen Mike van den B. uit Rotterdam en John P. uit Spijkenisse geëist.  Het drietal, leden van motorclub Caloh Wagoh, wordt verdacht van betrokkenheid bij de raketaanval op het kantoor van Panorama.

Justitie beschouwt de beschieting met een antitankwapen op het gebouw van Panorama als een aanslag op de persvrijheid.

Tip

Het OM denkt dat de 41-jarige Richard Z. de aanslag heeft voorbereid en gecoördineerd. Z. kon de dag na de beschieting al  worden aangehouden, omdat zijn telefoon ten tijde van het misdrijf onder de tap stond in een onderzoek van het Landelijk Parket. Er was bij de politie een tip binnengekomen dat de man ‘een misdrijf in de omgeving van station Sloterdijk’ zou voorbereiden. De officier van justitie op de rechtszitting: ‘Het was op dat moment voor het onderzoeksteam volstrekt onduidelijk wat voor een misdrijf de verdachten van plan waren te plegen en waar en wanneer dat misdrijf exact zou moeten gaan plaatsvinden. Dit verklaart waarom er op dat moment niet voor is gekozen in te grijpen.’ Z. was voorwaardelijk vrij toen de aanslag op de Teleportboulevard op Amsterdam Sloterdijk plaatsvond.

Gedeeltelijke bekentenis

De 25-jarige Mike van den B. was de tweede verdachte die werd aangehouden. Hij legde maandag tijdens de zitting een gedeeltelijke bekentenis af. Hij erkende dat hij bij de beschieting aanwezig was en dat hij met zijn Renault Clio iemand anders naar Amsterdam had vervoerd, maar wist niet van de plannen om een pand met en antitankwapen te beschieten. Van den B.: ‘Ik vind het – als het voor Panorama was – echt belachelijk, want ik ben van mening dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen.’ Officier van justitie Carolien Cnossen beschouwde de bewering van Mike van den B. dat hij niet wist dat er en beschieting zou plaatsvinden als volstrekt ongeloofwaardig. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Drukgolf

Door de drukgolf sneuvelde een raam boven de 2 mannen die bij de raketaanval aanwezig waren. Daardoor kwamen glasdeeltjes op de 2 terecht. Op camerabeelden van beveiligingscamera’s is volgens justitie te zien dat Van den B. na de aanslag wegrent, gevolgd door een kleinere man. Na de raketaanval rijdt Van den B. naar een terras in Amsterdam, waar Richard Z. zit te wachten. De derde verdachte, John P. (45), stapt dan in de Mercedes van Z. Zo zijn glasdeeltjes van de gesneuvelde ruit aan de Teleportboulevard terechtgekomen in de auto van Z., aldus justitie. In de Clio van Mike van den B. werden glassplinters van dezelfde ruit teruggevonden.

Verder is ook dna van John P. – en 3 anderen, onbekenden – gevonden op de raketwerper. P. is eerder veroordeeld, voor een poging tot overval met geweld. Volgens P. is zijn dna op de raketwerper terechtgekomen omdat hij eerder iemand anders aan hand had gegeven.

‘Blaadje’

Volgens het OM is er een verband tussen de beschieting van het kantoor van Panorama en de aanslag op het gebouw van De Telegraaf korte tijd later. Richard Z. zou ook in het dossier van laatstgenoemde zaak figureren. Van Stratum, advocaat van Mike van den B., stelt dat er helemaal geen verband is tussen beide aanslagen. Volgens hem is het volstrekt onduidelijk waarom er geschoten is op het gebouw van ‘dat blaadje’.