Lagere straf in hoger beroep voor JoeyAK in ontvoeringszaak

Lagere straf in hoger beroep voor JoeyAK in ontvoeringszaak

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag Joël H., alias rapper JoeyAK (27), in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar en acht maanden celstraf voor de ontvoering van een vrouw en haar twee minderjarige kinderen. Justitie eiste vorige maand 4,5 jaar cel in hoger beroep.

Heet water

Op 31 december 2019 nam een groepje mannen de vrouw en haar kinderen mee vanuit een woning in Amsterdam naar Almere. Daar werd ze in een appartement samen met haar jonge kinderen vastgehouden. JoeyAK mishandelde de vrouw door haar met een vuurwapen te slaan op onder meer haar hoofd. Ook werd er heet water over haar heen gegooid. De rapper verdacht haar ervan geld van hem te hebben gestolen.

De vrouw en de beide kinderen werden vervolgens een dag van hun vrijheid beroofd. Verder is JoeyAK veroordeeld voor het witwassen van een geldbedrag van ruim anderhalve ton en een Rolex-horloge.

De rechtbank veroordeelde de drie andere verdachten eerder voor de ontvoering.

Lagere straf

De rechtbank legde eerder aan Joël H. een gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden op. Het hof legt een lagere straf op, omdat het minder bewezen acht dan de rechtbank en omdat er sprake is van overschrijding van de redelijke termijn. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is naar het oordeel van het hof passend gelet op de ernst van de feiten.

Andere ontvoering

In maart kreeg JoeyAK nog vier jaar cel voor de gewelddadige ontvoering van rapper Kobus L.. In 2022 dwongen H. en anderen Kobus L. in een bestelbusje en reden met hem richting Den Haag. Onderweg werd L. bestolen en urenlang mishandeld.

Medeverdachte in die zaak was Danzel Silos (rapper Bigidagoe). De zaak tegen Bigidagoe strandde nadat hij in februari achter station Amsterdam-Sloterdijk werd doodgeschoten.