Veel lagere straf Oscar Pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft in hoger beroep een veel lagere straf gekregen dan verwacht. Hij is tot zes jaar cel veroordeeld wegens de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Er was vijftien jaar verwacht. Maar de rechter hield rekening met een aantal verzachtende omstandigheden.

Pistorius heeft contact gezocht met de nabestaanden van Steenkamp om zijn excuses aan te bieden. De familie heeft laten weten hem te vergeven. Ook het feit dat de atleet voor het eerst voor de rechter staat en dat hij een jaar met goed gedrag in de cel heeft gezeten was een verzachtende omstandigheid. Eerder had het Zuid-Afrikaanse hof van beroep bepaald dat Pistorius schuldig is aan moord. Daarna moest een lagere rechtbank in Pretoria de strafmaat vaststellen.

Vorig jaar is de gehandicapte atleet schuldig bevonden aan dood door schuld en kreeg hij kreeg vijf jaar cel. In oktober vorig jaar werd zijn straf omgezet in een thuisdetentie met enkelband. Hij heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was toen hij door de deur heen zijn vriendin doodschoot.