Pistorius nu wel voor moord veroordeeld

Het hof van beroep in Zuid-Afrika heeft de paralympische hardloper Oscar Pistorius veroordeeld voor moord. Hij moet daarom zeker 15 jaar de gevangenis in. Eerder werd Pistorius veroordeeld voor doodslag, en kreeg toen vijf jaar celstraf. Hij mocht zijn straf thuis uitzitten.

Pistorius doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013. Hij schoot haar met vier kogels dood door de deur van de badkamer. Pistorius zegt dat hij heeft geschoten omdat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. hij werd daarom vrijgesproken van moord, maar justitie ging in hoger beroep.

Zwaar wapen

Het hof van beroep stelt dat Pistorius wist dat de kans groot zou zijn dat hij de persoon die achter de deur stond, wie dat ook was, zou doden. Zeker gezien het zware wapen en de munitie die hij gebruikte. Ook vond het hof de angststoornis waar Pistorius aan leed geen excuus.

In Zuid-Afrika staat op moord een minimumstraf van vijftienjaar celstraf. Het is nog niet duidelijk hoe lang de straf is die Pistorius krijgt opgelegd; een lagere rechtbank moet zich daar over uitspreken.