Lagere straf in zaak Loosdrechtse wapenvoorraad

Eén van de Loosdrechtse broers T. is maandag door het gerechtshof in Amsterdam niet veroordeeld voor een grote wapenvoorraad in het ouderlijk huis van de broers in Loosdrecht. Hij kreeg twee jaar cel voor bezit van enkele vuurwapens en cocaïne, de rechtbank gaf hem nog zes jaar.

Schijn

Die voorraad lag op de zolder en in een schuur en bestond onder meer uit tientallen automatische geweren en handgranaten. Het hof vindt dat Frank T. de schijn tegen heeft maar dat er verweren zijn gevoerd over de wapenvoorraad en de kennis die Frank T. daarvan kon hebben ‘waarvan de onjuistheid door het hof niet vastgesteld is kunnen worden’. Zo lag de wapenvoorraad op zolder en in een schuur terwijl Frank T. met zijn gezin de benedenverdieping bewoonde. Hij zei dat hij nooit boven kwam. Een deel van de wapens hebben toebehoord aan de overleden vader T. die wapenverzamelaar was.

Advocaat Sanne Schuurman:

Er werd eerst nogal lacherig gedaan over die verweren. Nu gaat het gerechtshof hierin mee. Het Openbaar Ministerie legde aanvankelijk ook nog een relatie met de liquidatiegolf in Amsterdam en de Mocro-maffia. Daar is niks van gebleken.

Cocaïne

T. is wel veroordeeld voor het voorhanden hebben van enkele wapens en munitie die in zijn eigen woning zijn gevonden. En ook voor twee kilo cocaïne die dat lag.

De politie deed een doorzoeking in de woning in Loosdrecht nadat T., zijn broers en anderen waren geobserveerd bij een ontmoeting bij de Kentucky Fried Chicken in Amsterdam-Zuidoost. Er werd een verkeerscontrole gedaan. Het gerechtshof oordeelde eerst op grond van eerdere uitspraken dat er sprake was van onrechtmatig gebruik van de Wegenverkeerswet.

Inmiddels is er nieuwe jurisprudentie, na een arrest van de Hoge Raad. Het gerechtshof vindt in het licht daarvan de controle nu niet onrechtmatig.

Twee andere broers T. zijn in de zaak veroordeeld, maar niet in hoger beroep. De zaak van een derde broer loopt nog.