Lagere straffen in Valkenburgse zedenzaak

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in 27 zaken in de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak, waarbij 27 mannen Kimberly, een minderjarige prostituee bezochten. Er werden lichtere straffen opgelegd dan eerder bij de rechtbank.  Vier mannen werden vrijgesproken en 23 mannen veroordeeld tot een taakstraf met daaraan gekoppeld een minimale gevangenisstraf.

Eerder werd de loverboy van het meisje veroordeeld tot twee jaar cel. Het Openbaar Ministerie eiste in vrijwel alle zaken onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van langere duur, maar het hof ging daar niet in mee. Het OM vond dat er geen taakstraffen opgelegd kunnen worden in zaken die draaien om lichamelijke integriteit.

Controle

De klanten van Kimberly dachten met een 18-jarige van doen te hebben. Althans dat stond in de advertentie waar ze op reageerden. In werkelijkheid was het meisje nog maar 16. De mannelijke bezoekers hadden dat volgens het Gerechtshof moeten controleren. Ze mochten er volgens de rechters niet vanuit gaan dat de leeftijd in de advertentie juist was.

Vrijspraken

Het hof vindt dat voor 4 ontkennende verdachten niet kan worden bewezen dat ze seksuele handelingen hebben verricht met een minderjarige prostituee en spreekt hen daarvan vrij. De bewijsvoering in die zaken is met name gebaseerd op het feit dat de namen van die verdachten in de telefoon van de minderjarige prostituee voorkwamen. Na het uitluisteren van de geluidsfragmenten van het verhoor van de minderjarige prostituee vindt het hof de wijze waarop de namen van (mogelijke) klanten in die telefoon zijn opgeslagen onvoldoende betrouwbaar om daaruit af te leiden dat de personen die in de telefoon zijn opgeslagen ook daadwerkelijk ontucht met haar hebben gepleegd.

Meer info bij rechtspraak.nl

Zie ook:

Taak- en celstraffen in Valkenburgse zedenzaak

Vrijspraak in Valkenburgse zedenzaak

Eis: tot een jaar voor Valkenburgse zedenzaak

Geen gesloten zittingen Valkenburgse zedenzaak

Loverboy zedenzaak Valkenburg krijgt 2 jaar