‘Latere moordenaar pleegde aanslag op dienstmaat’

Een veteraan die in Afghanistan heeft gediend wil eerherstel en een nieuw justitieonderzoek naar een aanslag op zijn leven tijdens een uitzending in Afghanistan voor de internationale strijdmacht ISAF. Daarvoor zou de latere seriemoordenaar Admilson R. verantwoordelijk zijn.

Roofmoord

Volgens De Telegraaf heeft advocaat Sébas Diekstra de ministers Hennis van Defensie en Van der Steur van Veiligheid en Justitie om heropening van het dossier gevraagd. Erik Groenendijk raakte in 2010 gewond, toen in Camp Coyote in Afghanistan een granaat ontplofte. Er zijn aanwijzingen dat die handgranaat op scherp werd gezet door Groenendijks toenmalige dienstmaat, Admilson R.. Admilson (31) en zijn broer Marcos R. (30) kregen vorig jaar voor drievoudige roofmoord 30 jaar cel opgelegd.

Scherf

Indertijd heeft het Openbaar Ministerie zowel R. als Groenendijk ervan de handgranaat met opzet tot ontploffing te hebben gebracht. In de visie van het OM wilden de twee soldaten  doen alsof zij een aanslag hadden voorkomen. Een scherf sloeg pal naast Groenendijk’s hoofd in. Groenendijk liep blijvend rugletsel op. De zaak tegen hem en R. werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Groenendijk in De Telegraaf: ‘Ik was er altijd vanuit gegaan dat de aanslag was gepleegd door Talibangetrouwe tolken in het kamp. Toen ik hoorde wat Admilson R. hier vervolgens heeft gedaan, realiseerde ik me dat alleen hij achter de granaatontploffing zat.’