Lee Vu (24) bereidt zich voor op cel in VS

De 24-jarige Lee Vu uit Apeldoorn wordt volgend jaar door Nederland uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan omvangrijke computerfraude. In Nieuwe Revu deze week een aangrijpend verhaal over een Vietnamese jongen die in ons land te maken kreeg met de FBI en zich nu met lessen kung fu voorbereidt op de Amerikaanse gevangenis.

Door @Michael de Hoogh

‘Ik ben meteen begonnen met kung fu lessen. In de VS is het overleven in de cel dus ik moet me goed kunnen beschermen. Ik mag daar niet dood gaan’, aldus de Vietnamese student Lee Vu in de Nieuwe Revu.

FBI-bezoek

Lee Vu, 24 jaar geleden geboren in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, woont in 2012 aan de Rielerweg in Deventer. Daar krijgt hij in augustus van dat jaar onaangekondigd bezoek van de politie en de FBI. Ze kloppen ’s ochtends vroeg aan zijn deur. ‘Ik had nog nooit iemand van de FBI gezien. Die mannen zagen er niet zo uit als op tv’, zegt Lee. Laptops, telefoons, harde schijven etc. worden allemaal meegenomen. De FBI is bezig met een onderzoek naar omvangrijke computerfraude.

Onschuldig

Later blijkt dat de huisgenoot van Lee, eveneens een Vietnamees, op grote schaal bedrijven en consumenten in de VS heeft opgelicht via de gegevens van Lee. Het zou gaan om een bedrag van 788.000 euro. Via computergegevens komen de politie en de FBI bij Lee Vu terecht. Zijn identiteit en gegevens zijn gebruikt. Lee is naar eigen zeggen onschuldig.

Uitlevering

De huisgenoot van Lee vlucht naar Vietnam. Op aandringen van politie en justitie wordt de huisgenoot daar gehoord door de Vietnamese autoriteiten. Hij bekent de feiten, maar Vietnam levert geen onderdanen uit dus de man loopt daar nog vrij rond. Lee wordt gezien als medeplichtige en de VS vragen om zijn uitlevering. De rechtbank in Den Haag stemt in, maar Lee mag zijn studie in Nederland afmaken.

Gangsters

In de VS wacht hem volgens Bart Stapert, de advocaat van Lee, hoogstwaarschijnlijk een voorarrest van achttien maanden. ‘Ik bereid me voor op de gevangenis daar. Ik lees boeken. Het is echt verschrikkelijk daar. Vechtpartijen, gangsters die de dienst uitmaken, ik moet zien te overleven’, aldus Lee Vu.

Meer over het aangrijpende verhaal van Lee Vu in de Nieuwe Revu van deze week