Legalisering wiet in Washington op losse schroeven

De legalisering van het gebruik van marihuana in de Amerikaanse hoofdstad Washington staat op losse schroeven. De stad zou vanaf vandaag kleine hoeveelheden marihuana toestaan, nadat een meerderheid van de bevolking via een referendum met de legalisering instemde. Maar het Congres nam in december een wet aan die wiet juist verbiedt.

De Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Congres, vindt dat de burgemeester die wet overtreedt nu wiet sinds middernacht toch gelegaliseerd wordt. Die kan daarom worden veroordeeld tot een celstraf. Leden van het Congres waarschuwen de burgemeester daarvoor in een brief. De burgemeester hoopt er in goed overleg uit te komen met het Congres.

Roken in openbaar verboden

In Washington is het verboden om wiet te verkopen en te roken in het openbaar. Het is voor volwassenen van 21 jaar of ouder wel toegestaan om 56 gram op zak te hebben en zes planten te laten groeien. Daarnaast is het toegestaan om 28 gram te delen.

Washington DC is de vierde Amerikaanse regio waar wiet is gelegaliseerd. De staten Colorado, Washington en Alaska gingen de Amerikaanse hoofdstad voor.