Marihuana ook legaal in Washington DC

In de Amerikaanse staten Oregon en Alaska en de stad Washington wordt het legaal om recreatief wiet te gebruiken. Dat is de uitkomst van een referendum dat afgelopen week werd gehouden. Eerder legaliseerden de staten Washington en Colorado het gebruik van marihuana al.

De omslag in de Verenigde Staten krijgt daarmee een nieuwe vlucht. Inmiddels hebben 18 andere staten wiet gedecriminaliseerd, wat wil zeggen dat er geen straf wordt opgelegd aan gebruikers. Daarnaast is in 23 staten het medicinale gebruik van marihuana toegestaan.

Alleen boven de 21

De staat Oregon stemde in 2012 ook al over het legaliseren van wiet, maar destijds werd het voorstel met een nipte meerderheid afgewezen. Nu stemde 54 procent voor het legaliseren van wiet. Het is toegestaan om acht 8 ounce, ruim 200 gram, op zak te hebben en vier planten te kweken voor eigen gebruik. Verkoop is toegestaan aan klanten van boven de 21 jaar. In Alaska gelden soortgelijke regels.

In Washington DC, waar 69 procent van de stemmers voor het voorstel is, mogen gebruikers binnenkort 50 gram wiet hebben, en zijn zes planten voor eigen kweek toegestaan. Washington DC is echter een geval apart: het is geen staat, maar een federaal district, wat wil zeggen dat het Amerikaanse Congres kan beslissen de wet toch niet in te voeren.

Lees ook:

Eerste legale wiet in Colorado

Wiet in Colorado is snel op