Legalisering wiet in VS komt nader

Van alle rijke landen rookt de bevolking van de Verenigde Staten de meeste marihuana, veel meer dan in Nederland. Daarom sturen Mexicaanse drugskartels voortdurend bulkzendingen goedkope Mexicaanse wiet de grens over. Opsporingsdiensten van de VS strijden daartegen, het is War on Drugs tenslotte. Maar het tij keert in de VS, zij het uiterst langzaam. In de staat Washington is het nu legaal om wiet voorhanden te hebben. 

Door Wim van de Pol

Wie ouder dan 21 jaar is mag 28,5 gram op zak hebben. Handel is nog verboden. Colorado en California zullen volgend jaar waarschijnlijk volgen. In de staat Washington stemde de bevolking tijdens de presidentsverkiezingen ook voor legalisatie van marihuana, net als in Colorado. In California is wiet voor medicinaal gebruik al toegestaan. In vele andere staten zijn vergelijkbare initiatieven gaande.

De Amerikaanse bevolking is langzaamaan steeds meer voor legalisering. Vorige week werd er een opinieonderzoek bekend waarin 51% voor legalisatie was en 44% tegen. Er waren recent nog drie andere polls over hetzelfde onderwerp.

In twee onderzoeken kwam er een meerderheid van tegenstanders van legalisering uit: 50% tegen 47% en 40% in de CBS-poll. In twee andere polls stonden voorstanders op 54% en 57%. Dat is de bevestiging van een al decennia lopende trend: in 1969 had nog slechts 12% geen bezwaar tegen legalisering.

Een opnieonderzoeker denkt dat legaisering in de gehele VS nog slechts een kwestie van tijd is: ‘onder jonge respondenten is de verhouding 2 tegen 1 voor legalisering’. 

Uiteindelijk zal de federale wetgeving die in meerderheid van de staten wel volgen, maar dat zal nog wel langere tijd duren. De weerstand van verschillende opsporingsdiensten zoals DEA, Border PatrolICE en FBI is enorm. Hun begroting is een miljardenbusiness.

Mexicaanse drugskartels leveren de goedkope wiet die overval in de VS op straathoeken verkrijgbaar is. Wiet – niet cocaïne – is voor die organisaties nog steeds hun meest winstgevende product. 

Zie ook:

Politie NY stopt fouilleringen