Lekkende ambtenaar niet vervolgd
De ambtenaar die vertrouwelijke informatie uit politiesystemen aan journalisten van het Algemeen Dagblad heeft doorgespeeld wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam beslist. Deze ambtenaar – van de politie Haaglanden of de gemeente Den Haag – heeft toegegeven dat hij een uitdraai uit het systeem heeft doorgespeeld. Hij wordt wel disciplinair gestraft, aldus de officier van justitie. Dit is zeer opmerkelijk, de advocaat die de aangifte had gedaan, gaat in beroep.
Want in de zeldzame gevallen dat er een verdachte van lekken van geheime informatie in beeld is volgt steevast een strafrechterlijke vervolging. In sommige gevallen zijn daarbij kosten noch moeite gespaard, zoals in het geval van oud-rechercheur Jacques Kist of oud-AIVD’er Paul Herrie. Een rechter in Zwolle is vorig jaar veroordeeld voor het doorspelen van justitiële documentatie over een persoon.
Advocaat Michel van Stratum heeft in september aangifte gedaan tegen de politie Haaglanden en burgemeester Van Aartsen van Den Haag wegens het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. De aanleiding waren publicaties in het AD over zijn cliënt Chrisna. N. De krant had gemeld dat N. vuurwapengevaarlijk is, en later bij kort geding toegegeven informatie te hebben ontvangen van een ambtenaar.
Een arrestatieteam heeft in juli in Den Haag een inval gedaan in een woning die op naam van N. staat. De politie was op zoek naar zijn zus Trees N., ofwel “Haagse Trees”. Justitie in Italië had om haar uitlevering gevraagd in een drugszaak.
De inval was een blunder, want in de woning bleek de waarnemend Surinaamse zaakgelastigde te wonen. De inval leidde tot een diplomatieke rel. De waarnemend ambassadeur van Nederland in Suriname moest zijn excuses aanbieden aan de Surinaamse regering.
Het AD schreef na de inval dat N. een drugscrimineel is en bekend staat als vuurwapengevaarlijk. Advocaat Van Stratum eiste rectificatie maar de rechtbank verwierp dat. Wel overhandigden de advocaten van het AD tijdens het kort geding een uitdraai van informatie over N. uit de politieregisters. Die had het AD van ‘bronnen vanuit het stadhuis’ gekregen.
Volgens het OM heeft de Rijksrecherche tien mensen gehoord, van wie één als verdachte. Uit analyse van inlogdata bleek dat hij de gegevens over N. had opgevraagd. En hij heeft toegegeven dat hij een kopie van de uitdraai aan de journalisten heeft gegeven.
Advocaat Van Stratum vermoedt dat de politie en de gemeente de informatie over N. naar buiten hebben gebracht om de onrechtmatige inval in de woning van de waarnemend zaakgelastigde van Suriname te rechtvaardigen.
Van Stratum zal nu een klacht indienen bij het gerechtshof om om degene die heeft gelekt alsnog te laten vervolgen.
Zie eerdere berichten over deze zaak:
Ambassademedewerkers op de korrel?
Onderzoek lek burgemeester Den Haag
Rel Surinaamse diplomaat gesust (UPDATE)