Leven in een maffiadorpje (AUDIO)

Twee Nederlandse journalisten begonnen vanuit een dorpje op een heuvel een reis door de Italiaanse regio Calabrië om vast te leggen wat de aanwezigheid van de ‘Ndrangetha daar betekent. Ze ontdekten dat er zelfs vanuit zo’n vlek op de kaart lijnen naar Nederland lopen.

Diemen

Opvallend genoeg blijkt Nederland cruciaal te zijn voor de Calabrese maffia. In vijf podcasts voor NPO Radio1 geven Gabriella Adèr en Sanne de Boer onder meer antwoord op de vraag waarom Nederland zo in trek bij de ‘Ndrangetha. Wat drijft de maffiosi naar een rijtjeshuis in Aalsmeer of Diemen? Zelfs kleinere, persoonlijke verhalen van mensen uit een dorpje leiden uiteindelijk naar Nederland. Om veiligheidsredenen moet de naam en locatie van het dorpje geheim blijven.

Omertà

Onder het motto: om de maffia te begrijpen, moet je haar leren kennen, spraken de twee op hun rondreis met dorpsbewoners, spijtoptanten, journalisten, ondernemers en politici over het stempel dat de ‘Ndrangetha op het plaatselijke dagelijks leven drukt.

Ze ontmoeten een Nederlandse zakenpartner van maffiosi die bloemen exporteerden op de bloemenveiling in Aalsmeer.

Van Calabrezen hoorden ze verhalen over de omertà. Wie toch over de ’Ndrangheta spreekt wordt gruwelijk gestraft. Ze spraken ook met een Nederlandse vrouw die al jaren in Calabrië woont over hoe het is om daar te leven. De ’Ndrangheta blijkt zelfs in het dagelijks bestuur en de katholieke kerk geïnfiltreerd.

Maar alle verhalen uit Calabrië ten spijt blijkt al met al dat de conclusie moet zijn dat de ’Ndrangheta een Europees probleem is. De vertakkingen van de octopus zijn niet alleen in Italië overal en evenmin van Europa en de Europese (transport)economie los te zien.