Levenslang geëist voor duikbootmoord

Het Deense Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen de Deense uitvinder Peter Madsen (59). Hij wordt verdacht van de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall (foto). Justitie in Denemarken denkt dat de vrouw tijdens een tocht met een door Madsen gebouwde onderzeeër werd omgebracht. 

Delen van het stoffelijk overschot van Wall werden in de weken na het misdrijf in zee gevonden.

Zeemansgraf

Volgens Madsen kwam de vrouw tijdens de trip met de onderzeeër per ongeluk om het leven. Dat zou benedendeks gebeurd zijn, terwijl de uitvinder zich op het dek van de duikboot bevond. Madsen heeft wel bekend het lichaam van de vrouw over boord te hebben gezet; hij wilde haar een zeemansgraf geven.

Artikel

De 30-jarige journaliste werd voor het laatst gezien, nadat zij aan boord was gestapt van de zelfgebouwde onderzeeër van de excentrieke Deense uitvinder. Ze was bezig om een artikel over hem te schrijven. De onderzeeboot met de naam Nautilus zonk op 11 augustus, waarna Wall bleek te zijn verdwenen. Madsen verklaarde toen eerst dat hij de journaliste eerder bij Kopenhagen had afgezet. De Zweedse vrouw bleef daarna spoorloos, ook nadat de Deense politie de Nautilus boven water haalde en onderzocht. Later werden de stoffelijk resten van de vrouw gevonden en paste de uitvinder zijn verklaring aan.