Levenslang voor Utrechtse tramschutter Gökmen T.

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdagmiddag de Utrechtse tramschutter Gökmen T. (38) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens viervoudige moord, poging moord op drie mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf van zeventien mensen. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie van twee weken geleden.

Terroristisch oogmerk

De rechtbank acht bewezen dat T. op 18 maart 2019 tijdens de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht handelde met een terroristisch oogmerk. De rechtbank zag evenals het OM niets in een lange celstraf gevolgd door tbs met dwangverpleging. T. wil zich niet laten behandelen en kan daarom vermoedelijk ook nooit resocialiseren. De rechtbank acht het herhalingsgevaar van T. zeer hoog.

Ook meegewogen is de consequent totaal respectloze proceshouding en de totale afwezigheid van berouw van T. die met een tevreden glimlach luisterde naar de verklaringen van de nabestaanden en slachtoffers. T., die de Nederlandse rechtstaat niet erkent, spuugde in de rechtszaal naar zijn advocaat en de rechters.

Gökmen T. volgde de uitspraak via een livestream in zijn cel in de EBI in Vught.