Levenslang voor diefstal (VIDEO)

De commerciële gevangenissen in de Verenigde Staten zijn er blij mee: verplichte strafoplegging. Maar rechters klagen er openlijk over. Het leidt tot excessen zoals het opleggen van een levenslange straf voor de verkoop van 10 dollar aan wiet, een kleine diesel diefstal of het lenen van een vrachtwagen van een collega. Begin 2013 waren er 3.278 delinquenten met een levenslange straf voor een vermogensdelict of een niet gewelddadige misdaad. 

Zonder strafblad

Het gaat hierbij om levenslange straffen met de aantekening without parole, dus echt levenslang Bovendien zijn gevallen van mensen die meer dan (bijvoorbeeld) 100 jaar cel kregen, zoals veel voorkomt bij van drugsdelicten zijn daarbij uitgezonderd. Dat alles staat in een recente studie: A Living Death. Veel van deze levenslang gestraften waren geestelijk niet gezond, verslaafd of in zware geldnood toen ze het delict pleegden. In 20% van de gevallen zijn het mensen zonder strafblad en in 65% van de gevallen zwart. Op de foto boven Patrick Matthews die op 22-jarige leeftijd levenslang kreeg na diefstal van gereedschap uit een schuur, omdat hij op 17-jarige leeftijd ook al eens voor diefstal was gepakt.

2 miljoen

Andere voorbeelden van delicten waar mensen levenslang voor kregen waren bezit van een crackpijp, winkeldiefstal of een gestolen check innen. De wetgeving die bepaalt welke straf delinquenten krijgen verschilt per staat in de VS maar er zijn ook mensen onder federale wetgeving tot levenslang gestraft. Veelplegers riskeren hoge straffen, maar ook mensen die ooit enig drugsmisdrijf hebben gepleegd kunnen later voor een diefstal levenslang krijgen. Het systeem van verplicht op te leggen straffen en strafverzwaring in het algemeen is begonnen in de Verenigde Staten in 1952. Er zitten in dat land ongeveer 2 miljoen mensen een straf uit.

Geen voorstanders

Opvallend is dat er in de VS bijna geen mensen meer zijn die voorstander dit systeem, ook nauwelijks in rechtse kring. Het rapport schat de extra kosten van het levenslang gevangenzetten van de 3.278 mensen op ongeveer 1.78 miljard dollar. Zowel in staten als in Washington is er nieuwe wetgeving in voorbereiding die het systeem moeten aanpassen. Officieren van justitie voegen soms niet de volledige justitiële documentatie in het strafdossier bij om zo de verdachte een extreme straf te besparen. In ongeveer 20% van de landen in de wereld bestaat levenslang, maar is doorgaans alleen op te leggen ingeval van moord.

{youtube}Fdd9DmfGYuE{/youtube}