Lid beruchte familie verdacht van witwassen

Een van de mannen die afgelopen zomer werd opgepakt op verdenking van heling en witwassen is Ali B. (foto), lid van een beruchte criminele Marokkaanse familie uit Amsterdam-West. B. zat in een auto waarin, verstopt in rollen koek en een zak chips, 130.000 euro werd gevonden. Ali B. werd eerder veroordeeld tot drie jaar celstraf.

B. werd in 2013 opgepakt in de buurt van Arnhem. Hij zat in een gestolen auto waarin zware vuurwapens werden gevonden. Volgens de politie was B., met drie handlangers, voornemens een juwelier te beroven. Dat werd verijdeld. De politie had de gestolen auto volgehangen met afluisterapparatuur.

Ontsnapt uit Den Dolder

Een jaar na zijn veroordeling in 2014 wist Ali B. te ontsnappen uit een instelling in Den Dolder. Hij verbleef daar tijdelijk in het kader van een anti-agressietraining. B. ontsnapte door achter een ploegje bouwvakkers aan te lopen. Zijn ontsnapping leidde toen tot nogal wat commotie bij buurtbewoners van de instelling. Volgens een van de verplegers van de inrichting, die anoniem wilde blijven, was bij het personeel niet duidelijk hoe gevaarlijk de man was. B. werd twee weken na zijn ontsnapping opgepakt in de havenstad Algeciras in Zuid-Spanje.

Broers

Ali is de broer van Anouar B. Die is door de rechtbank van Amsterdam tot levenslang veroordeeld voor de dubbele liquidatie van Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf in de Staatsliedenbuurt en het schieten op motoragenten. Soufiane, een andere broer, werd in 2014 in België in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij deel uitmaakte van een terreurorganisatie die geld en strijders wierf voor de jihad in Tsjetsjenië. Soufiane runde eerder een autoverhuurbedrijf dat vooral Marokkaans-Amsterdamse criminelen als klanten had.

Golf

Terug naar de zomer van dit jaar toen Ali B. werd opgepakt op de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West. Dat gebeurde nadat politie had waargenomen dat zo’n zes à zeven jonge mannen boodscappentassen inladen in een Volkswagen Golf met een Duits kenteken, aldus Het Parool. In de auto bleek dure merkkleding te liggen, met de prijskaartjes er nog aan. In de boodschappentassen zat veel cash, verstopt in pakken cornflakes, een rol Oreo’s en een dichtgeplakte zak chips.  In totaal zo’n 130.000 euro. Ali B. had ruim 6000 euro cash op zak.

Faizal L.

Ook de 20-jarige Faizal L. werd aangehouden. Hij had de Golf vier dagen eerder gehuurd in Antwerpen. Op het huurcontract stond expliciet dat de wagen ook in Marokko mocht worden gebruikt, aldus Het Parool. Volgens L., die 3000 euro bij zich had, zou de auto worden gebruikt voor een vakantie in Spanje.