De stank rond de Haagse rechters
Lang zijn vader en zoon Poot weggezet als querulanten en complotdenkers. In talrijke procedures voeren ze een, voor de meesten, onbegrijpelijke strijd tegen Schiphol, de overheid en rechters over bouwgrond. Dat gaat gepaard met advertenties in dagbladen, brieven aan de minister en in eigen beheer uitgebrachte zwartboeken. En een diepe beurs. De laatste maanden hebben de ‘querulanten’ een paar mooie puntren gescoord die hun zaak juridisch ook een flinke opsteker geeft: de openbare getuigenverhoren van de Haagse rechter Hans Westenberg. Uit jongste nummer van Koud Bloed stijgt hierover een stinkende walm van belangenverstrengeling omhoog.
Hans Westenberg en de huidige NMA-voorzitter Pieter Kalbfleisch waren beide rechter in Den Haag en in hun verhoren komt een akelige suggestie naar voren. Heeft Westenberg zijn vriendjes bevoordeeld in een rechtszaak tegen de familie Poot? Heeft hij inderdaad gebeld met een advocaat die bij dat proces betrokken was? De Rijksrecherche onderzoekt het nu.
Een anonieme bron die zich heeft gemeld bij een oud-rechter in Den Haag beweert dat Westenberg de rechtszaak van de Poots beïnvloedde op verzoek van zijn vriendje Kalbfleisch.
Ook onfris: rechter Kalbfleisch kwam thuis bij de voor grote vleesfraude veroordeelde miljonair Eddy de Kroes, juist in de periode dat De Kroes gedaan kreeg – door een vrijbriefje – dat hij zijn straf niet hoefde te zitten.
En als baas van de Mededingingsautoriteit NMA huurde Kalbfleisch vriendje en rechter Westenberg in als juridisch adviseur.
In Koud Bloed staan de stinkende feiten en de gestage voortgang van de strijd van de Poot-familie op een rij.
Verder onder meer: een nooit opgeloste moord op een 15-jarig Italiaans meisje in de schaduw van premier Silvio Berlusconi.
En dan de tbs-dsicussie. Staatssecretaris Fred Teeven is het tbs-systeem aan alle kanten aan het bijstellen. Tegen de zin van Jos Poelmann, die jarenlang directeur van de Pompekliniek in Nijmegen was. Hij rekent af in een interview. Geen moordkuil maakt hij van hart: politiek en ministerie van Justitie krijgen er flink van langs. Hij vertelt hoe hij een gesprek met een ambtenaar in het geheim opnam. Reden: ‘Als het er ooit op aan zou komen, kon ik ten minste aantonen dat ik was bedreigd.’
Verder: corruptie in Limburg – rond bouwbedrijf Janssen de Jong. Ook: een voorpublicatie uit het boek van rechtspsycholoog Peter van Koppen die pleit voor wetenschappelijke ondersteuning van rechterlijke beslissingen in ingewikkelde strafzaken.
Zie Koud Bloed.