‘Lijntjes tussen gemeenteraad Tilburg en MC’s’

Er lopen ‘lijntjes’ tussen gemeenteraadsleden van Tilburg en leden van motorclubs. Dat beweert burgemeester Peter Noordanus van de Brabantse gemeente in de Volkskrant (€). Volgens Noordanus spraken sommige gemeenteraadsleden schande van het plan om motorjacks te verbieden vanwege de ‘lijntjes’ naar de motorclubs.

De gemeente Tilburg verbood vorig jaar leden van motorclubs enkele maanden om met jacks met daarop de emblemen van hun club in het centrum van hun stad te komen. Volgens de gemeente werkte die aanpak heel goed: het aantal incidenten met leden van motorclubs zou zijn gedaald.

Macht in de stad

Het verbod had volgens Noordanus te maken met de ‘macht in de stad’. ‘Meer in het bijzonder over de macht in de horeca. Er speelt afpersing. Juridisch is dat heel lastig hard te maken, maar dat verschijnsel doet zich zoals wij dat zien in forse mate voor.’

Daarom moet de gemeente motorclubs ‘zien klein te maken, op allerlei manieren’, aldus de burgemeester. ‘Ik heb gezegd: geen intimiderende motorjacks meer. Dan zijn er lijntjes naar de gemeenteraad, raadsleden trekken hun mond open. Schande, roepen ze.’

Onder meer Hans Smolders, van de lokale partij Lijst Smolders Tilburg, was fel tegen het verbod. Hij noemde het symboolpolitiek en vond dat de politiecapaciteit beter ingezet kon worden om overvallen en inbraken tegen te gaan.