‘Link tussen Enschedees metaalbedrijf en witwaszaak Piet Costa’ (UPDATE)

Zacharias I. (42), één van de bestuurders van het Enschedese metaalbedrijf MRT Metaal, zit sinds 3 februari vast voor witwassen en wapenbezit. RTV Oost schrijft dat zijn zaak verwant is aan een groot onderzoek naar het witwassen van geld van cocaïnehandelaar Roger P., alias “Piet Costa”.

Exclu

I. werd opgepakt tijdens de grootschalige politieactie op 3 februari in het onderzoek naar de gekraakte cryptodienst Exclu Messenger. De politie bevestigde eerder dat er een verdachte bij MRT Metaal aan de Binnenhaven in Enschede was aangehouden, maar dat was een andere persoon dan Zacharias I.

Mike de W.

Volgens justitie liep er al langer onderzoek naar I., die verschillende connecties zou hebben met het bedrijf International Metal Trading uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Via dat bedrijf van metaalmiljonair Mike de W. zouden vele honderden miljoenen zijn witgewassen. Geld dat deels afkomstig zou zijn van Piet Costa, die inmiddels een celstraf van bijna 18 jaar uitzit.

Het inmiddels failliete bedrijf International Metal Trading handelde onder meer op grote schaal in goud. Door te sjoemelen met facturen van dat bedrijf en bedrijven in Montfoort en Luxemburg zou er zijn witgewassen.

Langer vast

Het voorarrest van Zacharias I. is maandag door de rechtbank in Rotterdam met drie maanden verlengd. Hij wordt verdacht van witwassen en vuurwapenbezit.

Twee verdachten, onder wie een broer van Mike de W., zijn voortvluchtig en verblijven mogelijk in Dubai. Justitie denkt dat De W. zeker 240 miljoen euro aan witgewassen drugsgeld naar Dubai heeft gesluisd.