De liquidatie van Martie Heesbeen

Er is dna. Er is een motief. Er is het moordwapen. Er zijn getuigenverklaringen. Maar toch werd verdachte Joey D. vrij gesproken van moord. Reconstructie van een liquidatie in Brabant. Over de dood van Martie Heesbeen (foto), de man die zijn hondje uit liet. 

In Panorama deze week een uitgebreide reportage met tal van details, hieronder een samenvatting van de zaak.

Knallen op een fietspad

Op 2 december om even voor zeven uur ’s avonds klinken er knallen op een fietspad in Rosmalen. Een groepje jongeren dat een paar honderd meter verderop rondhangt bij een picknicktafel denken eerst dat het om vuurwerk gaat. Dan scheurt er even later een donkergekleurde scooter voorbij. De in het zwart geklede bestuurder van de scooter en een van de jongens kijken elkaar even aan. Vervolgens verdwijnt de scooter in de donkere avond.

Sirenes

Kort daarop klinken er sirenes. Hulpdiensten en politie arriveren bij het stoffelijk overschot van Martie Heesbeen, die op het fietspad ligt. Acht keer is de zakenman uit Rosmalen geraakt, onder andere twee keer in de borst. Ietsje verderop ligt zijn hondje, Boomer, ook die heeft de aanslag niet overleefd.

Aanwijzingen

Anderhalf uur na de moordaanslag vindt de politie in het gras langs het fietspad het semi-automatische pistool dat is gebruikt bij de liquidatie. Onderzoek zal uitwijzen dat er op de patroonhouder dna van drie personen aanwezig is. Later op de avond ontdekt de politie in Rosmalen ook de scooter die waarschijnlijk bij de moordaanslag is gebruikt. Hij is met zwarte verf over gespoten en het kentekenplaatje is vervalst.

Joey D.

Op een paar honderd meter van de plek waar de scooter wordt gevonden, woont Joey D. Deze twintiger is de neef van het slachtoffer Martie Heesbeen. Joey is een niet al te slimme jongen met een opvliegend karakter die al een paar keer in aanraking is geweest met de politie.  Joey heeft geen werk, maar zit vanwege een erfenis goed in de slappe was. 

Arrestatieteam

Ruim twee maanden na de moord op Martie Heesbeen klapt er op een vroege ochtend een arrestatieteam het appartement van Joey D. binnen. Aanwijzingen voor zijn betrokkenheid hebben zich opgestapeld. Zijn dna is aangetroffen op verschillende plekken op de scooter waarvan de politie denkt dat deze is gebruikt bij de liquidatie. Het dna van Joey zit – samen met dat van nog twee anderen – ook op de patroonhouder van de Tokarev, het pistool waarmee Heesbeen is doodgeschoten. En een van de hangjongeren verklaart dat hij in de bestuurder van de scooter Joey heeft herkend. Het is zijn vroegere buurjongen. 

Motief

Justitie denkt dat Joey ook een motief had om zijn oom Martie om te brengen. Martie Heesbeen was directeur geweest van het familiebedrijf, waar ook Joeys vader had gewerkt tot hij overleed. Het bedrijf was door de crisis in de problemen geraakt. Daardoor was de kans groot dat Joeys erfenis in gevaar zou komen. De opvliegende neef hield zijn oom verantwoordelijk voor de bedrijfsverliezen.

Vrijspraak

Bijna twee jaar na de moord wordt Joey D. vrijgesproken. Alleen dna is niet voldoende om hem te veroordelen, zo vindt de rechtbank. De rechters vinden de getuigenverklaring van de buurjongen niet sterk genoeg. Joey laat bij monde van zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers weten geleden te hebben onder de verdachtmakingen. Het hoger beroep dient later dit jaar.

Lees hier een uitgebreide reconstructie in Panorama.