Liquidatie-verdachte na drie dagen vrij

Toon van H. (61) uit het Limburgse Echt die afgelopen dinsdag werd aangehouden vanwege het geven van opdrachten tot liquidaties, is na 3 dagen al weer vrijgelaten. Van H. zou een officier van justitie en een FIOD-ambtenaar hebben willen laten vermoorden. Maar het bewijs blijkt onvoldoende.

In 2003 werd Toon van H. (‘Rooie Toon’) ook al eens gearresteerd voor dezelfde feiten. Hij zou een aanslag hebben beraamd op de advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch, Paul van Hilten en op een opsporingsambtenaar van de FIOD.

Geerts

Bij de politie-inval destijds werden 24 vuurwapens aangetroffen, ook een machinepistool met ongeveer duizend kogels. Een andere verdenking die tegen Van H. in 2003 bestond was dat hij de Brabantse vastgoedmagnaat Jos Geerts zou hebben willen liquideren.

Blauwtje

Volgens de politie waren er onvoldoende redenen om Van H. langer vast te houden. Hij zou vandaag moeten worden voorgeleid bij de rechter-commissaris, om zijn voorarrest te verlengen, maar het OM ziet daar van af. Politie-woordvoerder Henri van Pinxteren zegt dat het onderzoek doorgaat en dat Van H. wel verdachte blijft.

Advocaat Ludo Hameleers voorspelde tegen Dagblad de Limburger meteen na de aanhouding al dat die ‘op helemaal niets’ was gebaseerd en zei dat het Openbaar Ministerie opnieuw ‘een blauwtje zou lopen’.

Aanslag

Van H. werd voor zijn arrestatie in 2003 verdacht van betrokkenheid bij een moord in 1998. Hij is daarvoor nooit veroordeeld, zijn medeverdachte wel. In november 2001 overleefde Van H. een aanslag op zijn leven. De dader van deze aanslag is nooit gepakt. Destijds moest justitie moest de vervolging voor deze moordplannen al snel staken bij gebrek aan bewijs.

Zie ook:

‘Van H. wilde advocaat-generaal vermoorden’ (UPDATE)