Liquidatieplan op Satudarah-leden stopte Operatie Iron Chat

Operatie Iron Chat, waarbij de politie live kon meekijken bij beveiligde communicatie, is november vorig jaar gestopt, omdat er plannen waren om een aanslag te plegen op leden van motorclub Satudarah.

Eerder meldde de politie Oost-Nederland al dat er door het kraken van de versleutelde telefoons een liquidatie was voorkomen. RTV Oost meldt nu dat het ging om het plan om verschillende leden van Satudarah in Enschede om het leven te brengen.

Kilo’s heroïne

Het feit dat de politie live mee kon kijken met de versleutelde berichten was er ook de oorzaak van dat het liquidatieplan werd gesmeed. Door het inzien van de beveiligde communicatie kon de politie in oktober vorig jaar een drugspand in de Vlierstraat in Enschede oprollen. Daar werden onder andere kilo’s speed, xtc en heroïne gevonden.

Grillroom

De eigenaren van de drugs dachten dat het pand was weggetipt door leden van Satudarah en planden daarom een aanslag op de motorclub. Een van de plekken waar de aanslag had moeten plaatsvinden was een grillrroom in Enschede, waar de Satudarah-leden elkaar regelmatig troffen. De politie arresteerde 3 mannen voor de liquidatieplannen, een 31-jarige man uit Almelo en twee Enschedeërs van 23 en 33. Op een pro forma-zitting vanochtend tegen de 3 bleek dat 2 verdachten van Turkse komaf nog voortvluchtig zijn. Een van hen wordt beschouwd als het hoofd van een drugsbende en zou de initiator zijn van het liquidatieplan. De 2 staan inmiddels internationaal gesignaleerd.

Lees hier meer over Operatie Iron Chat.