‘Liquidatiereeks door paranoïde kopstukken’

De politie vreest dat de liquidatiereeks in de Amsterdamse onderwereld nauwelijks te stoppen is. Dat zeggen politiechef Pim Jansonius en Jeroen van Berkel van het ’anti-liquidatieteam’ van justitie tegen De Telegraaf. ‘Het gaat al lang niet meer om een partij verdwenen cocaïne’, zeggen de twee in de krant.

Maandagavond werd in een woonwijk in Amstelveen de 34-jarige Luana Luz Xavier geliquideerd. Zij is de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib ‘Ziggy’ H. (foto). Hij zou uit de kringen van de eerder dit jaar vermoorde Gwenette Martha komen. Het conflict dat de dood van Xavier en Martha tot gevolg had, zou in twee jaar tijd zeker 15 slachtoffers hebben veroorzaakt.

Officier van justitie Van Berkel zegt over het geweld:

‘Vaststaat dat een partij cocaïne uit Antwerpen als katalysator van het conflict heeft gewerkt. Maar inmiddels is dat al lang niet meer het enige motief voor al dat geweld. […] Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit. Zelf hun vermeende vijand liquideren dus.

Dat roept vervolgens geheid weer reacties op. Om er zeker van te zijn dat een moordaanslag lukt, wordt gekozen voor zware wapens met pantserdoorborende munitie.’

Volgens Jansonius is het belangrijkste doel van de politie het geweld te stoppen, maar verlopen de onderzoeken ‘moeizaam’. Er zijn nauwelijks sporen omdat vluchtauto’s in brand worden gestoken. Daarnaast werken verdachten en familie of vrienden van slachtoffers vaak niet mee, omdat zij niets durven te verklaren of omdat zij zelf ook uit het milieu komen.

De politie hoopt de reeks liquidaties toch te kunnen stoppen, door verdachten te verstoren door lounges, coffeeshops en andere horeca waar zij zich ophouden binnen te vallen. Voor de komende tijd zouden al acties gepland staan. Ook is de politie met witwasonderzoeken bezig om de financiën binnen de groepen te verstoren.

Lees ook:


Vrouw geliquideerd in Amstelveen

Slachtoffer aanslag was ‘crimineel’

Mogelijk vier of vijf daders moord Amstelveen