Liquidaties in 2010



Het is inmiddels een Crimesite-traditie geworden om jaarlijks de lijst met liquidaties te publiceren. Alle criminele afrekeningen van het afgelopen jaar in een duidelijk overzicht. In 2010 telden we 18 liquidaties. En daarbij vallen een aantal zaken op.

Het meest opvallende is het aantal afrekeningen in het Brabantse milieu. Maar liefst vijf liquidaties in de provincie, ten oosten en westen van Maaskantje. Rotterdam scoort zoals ieder jaar ook weer hoog met drie liquidaties, terwijl het opvallend genoeg relatief rustig was in Amsterdam (op de liquidatie van Clyde de Jezus na).

Dit overzicht bevat ook een aantal twijfelgevallen, waarvan nog niet helemaal zeker is of er sprake is van een liquidatie, omdat bijvoorbeeld niet duidelijk is of het slachtoffer criminele contacten had. Zoals de moorden op Chris Wester, Shu Yung Lam en Cuma Pinar. Of deze mannen een crimineel conflict hadden is niet publiek bekend, maar ze zijn allen op extreem gewelddadige manier om het leven gebracht en hun lichaam werd op een afgelegen plek gevonden.

Verder staat er een aantal kleine drugsdealers in de lijst die afgelopen jaar werden vermoord. Onduidelijk is of daarbij sprake was van geplande liquidatie, of een uit de hand gelopen ruzie om geld of drugs. Voor de volledigheid hebben we ze toch opgenomen.

Januari

De 38-jarige Quency Marcunie zit op vrijdagmiddag 29 januari in een coffeeshop aan de Oude Engelenseweg in Den Bosch. Hij krijgt rond drie uur een telefoontje, met de vraag of hij naar buiten wil komen. Quency loopt naar buiten, en wordt van dichtbij doodgeschoten. De 29-jarige dader wordt later in het buitenland aangehouden.

{youtube}yF7vCRPQzQ4{/youtube}

Zaterdagochtend 30 januari wordt op een zandpad dichtbij de Brabantse gemeente Sint Oedenrode een uitgebrande auto met daarin een stoffelijk overschot gevonden. De auto, een Volvo, wordt die ochtend aangetroffen door een boswachter op een werkpad van de NS, naast de spoorlijn. Na onderzoek blijkt dat de verkoolde resten in de auto van de 52-jarige Chris Wester zijn. De zaak heeft alle kenmerken van een liquidatie, hoewel over de achtergronden tot op heden vrijwel niets bekend is.

 

 

Februari

Op 14 februari wordt in Zaandam een Turkse man doorzeefd met kogels als hij uit zijn auto stapt. De man hield zich vermoedelijk bezig met afpersingen in het Zaanse drugsmilieu. In de zaak worden aanvankelijk drie mannen aangehouden, maar die moeten wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Een vierde verdacht wordt in augustus aangehouden als die op het punt staat naar Curacao af te reizen.

Maart

Op 18 maart wordt een auto aangetroffen op de Hoge Slagen in Den Bosch. In de auto ligt het lichaam van Recep Namli, een 49-jarige Turk en een bekende van de politie uit het drugsmilieu. Namli werd vermist sinds 28 januari. Uit forensisch onderzoek blijkt dat hij is geliquideerd. In april worden twee verdachten aangehouden, maar die zijn wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten gekomen.

{youtube}g8KUnKUPMS4{/youtube}

April

De 32-jarige Adelino da Cruz wordt vermoord gevonden in een natuurgebied bij Rotterdam. De recherche van de politie Rotterdam-Rijnmond verdenkt de Surinamer Hugo Ruimwijk. Die is sinds de moord voortvluchtig en kende het slachtoffer goed. In augustus wordt Ruimwijk daarom op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. En daar staat hij nog altijd op.

 

 

 

Juni

Op 24 juni wordt de 23-jarige Antilliaan Gerard Foeken doodgeschoten als hij in de Wijkeroogstraat in  Velsen-Noord loopt. De dader gaat er vandoor in een auto. Men doet nog een poging om Gerard te reanimeren, maar tevergeefs.  Maanden later wordt de Turk Adil T. aangehouden, die bekent vier kogels te hebben afgevuurd op Foeken. Voorafgaand aan het schietincident was er een langlopend conflict tussen een groep Turkse en Antiliaanse criminele  jongeren uit Beverwijk. Foeken zou T. hebben bedreigd met handgranaten.

Juli

Waarschijnlijk waren de kogels niet voor hem bedoeld. Maar feit is dat de 12-jarige Danny Gubbels op 14 juli dodelijk wordt getroffen als een groep onbekenden de woonwagen in Breda beschieten, waar Danny met zijn ouders woont. Volgens buurtbewoners nam een groep van zeven mannen de woning van buitenaf onder vuur, toen Danny binnen was. Hij bezwijkt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een laffe moord op een kind. Tot op heden is er geen spoor van de daders.

 

Twee dagen later, op 16 juli, wordt de 22-jarige Khalid Benhaddi doodgestoken op een parkeerterrein in Tiel. Al snel wordt duidelijk dat het gaat om een afrekening binnen het drugscircuit. De volgende dag wordt een 37-jarige man uit Rhenen aangehouden, die in 2011 voor de rechter zal verschijnen.

Weer een dag later, op zaterdag 17 juli, krijgt de 30-jarige Surinaamse drugsdealer Franklin ‘Franco’ Hanley onenigheid met twee mannen in Rotterdam. Franklin wordt daarbij gestoken. Hij weet weg te komen, maar zakt even verderop in elkaar en overlijdt. De daders, beiden 25 jaar,  worden aangehouden en verklaren al langer een conflict met Franklin te hebben gehad.

 

 

Op 18 juli wordt de Chinese middenstander Shu Yung Lam uit Amsterdam vermoord. Zijn lichaam wordt in stukken gesneden en gedumpt in een vuilcontainer. Er worden enkele spullen zoals een gouden sieraad en een mobiele telefoon vermist. Het lijkt een roofmoord, maar omdat hij zo  gruwelijk en gewelddadig is, houdt de politie ook rekening met een liquidatie.

Augustus

Op 4 augustus vind de meest geruchtmakende liquidatie van het jaar plaats. De 37-jarige Clyde de Jezus wordt onder vuur wordt genomen door enkele mannen in Amsterdam-West. Clyde overlijdt ter plekke. De Jezus was een bekende van enkele criminele kopstukken, waaronder August Adjoeba (geliquideerd in 2008), Brian Stein (ook in 2008) en Boneka Belserang (doodgeschoten in 2009). Er lijkt een ware oorlog te woeden in de Suri-mafia.

Zaterdagavond 21 augustus, tijdens het muziekfestival Rio aan de Rijn in Arnhem, opent een man het vuur, midden tussen de toeschouwers op de Markt. De 48-jarige Antilliaan Celio Balentina komt om het leven. Er worden twee verdachten aangehouden maar hun motief is tot op heden niet bekend. Ruzie om drugs, om een vrouw of een afrekening?

September

Folly Strijker was een bekende Enschedese crimineel die zich bezig hield met heling en gokken. Hij pleegde in de jaren zeventig ook een moord, al beweerde hij altijd dat die ‘per ongeluk’ was. Op 10 september wordt hij zelf vermoord  in de Diekmanstraat in Enschede. Voor de zaak is de 52-jarige vriendin van Strijker aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid en witwassen van crimineel geld.

Op donderdag 23 september vinden agenten in Amsterdam het lichaam van de 40-jarige Dries Orré. Dries had net een lange gevangenisstraf uitgezeten voor de moord op de 27-jarige Dorinda Despotovic in 1996. Hij pleegde deze crime passionelle destijds in opdracht van zijn tante, die een jaloerse liefdesrivale was van Despotovic. Niet lang na zijn vrijlating uit de gevangenis wordt Orré dus zelf vermoord. Voor deze moord zijn twee verdachten aangehouden. Maar het is nog onduidelijk of de liquidatie van Orré uit wraak is voor de eerdere moord op Despotovic, of een ander motief heeft.

 

November

De moord op een 32-jarige man in de Martini van Geffenstraat in Amsterdam-Osdorp op 6 november blijkt een afrekening in het criminele circuit. Bij de liquidatie word de 32-jarige Cüneyit Gökalp doodgeschoten.

Op 22 november wordt Lesley Tunk dood gevonden in een uitgebrande auto in het West-Brabantse Esbeek. Lesley was een bekende in het Brabantse drugsmilieu. Hij overleefde een eerdere aanslag op zijn leven in 2009. Tunk is doodgeschoten op een woonwagenkamp in Eindhoven en daarna naar Esbeek gebracht, waar de auto in brand is gestoken. Er zijn vier verdachten opgepakt voor de moord. Bij Omroep Brabant werden onlangs bewakingsbeelden vertoont van Tunk, enkele uren voor zijn dood.

{youtube}NQvYa50Zjkc{/youtube}

December

Op 3 december wordt de 52-jarige Rob Schilders neergeschoten in Haarlem. Op de plaats delict treft de politie hem zwaargewond aan, meermalen geraakt door kogels. Hij overlijdt enkele momenten later. Rob is lid van de Hells Angels, die hem een week later met veel eerbetoon begraven. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Op zaterdag 4 december 2010, tenslotte, leent de 42-jarige Cuma Pinar een auto van een vriend, met de belofte die dezelfde avond terug te brengen. Maar Pinar komt niet terug, hij wordt doodgeschoten aangetroffen in de auto van zijn vriend onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Het onderzoek is nog in volle gang.

Mist u iets of iemand in dit overzicht? Of weet u iets over de achtergronden? Laat het ons, eventueel anoniem, weten!

{jcomments on}