Liquidatieslachtoffer identificeerde rapper JayJay

Ruim een half jaar voor zijn dood voor zijn dood heeft Abdurrahim Belhadj de rapper Jason L. geïdentificeerd van een politiefoto (links). De recherche verdenkt nu deze JayJay ervan Belhadj met whatsappjes naar de Amsterdamse flat Kikkenstein te hebben gelokt waar hij werd geliquideerd.

Door @Wim van de Pol

JayJay kwam ter sprake tijdens een verhoor op 20 oktober 2015, zo blijkt uit het dossier 26Koper. Belhadj was één van de personen die door verdachten van het 26Koper-onderzoek is geobserveerd en gefilmd. De rechercheurs zeggen hem tijdens het verhoor dat hij niet zal worden vervolgd. Belhadj wil wel op naam verklaren maar alleen over de dreiging die er kennelijk op hem bestaat:

Als iemand mij… dat spreekt voor zich. Als ik daar iemand mee kan helpen. Ik kom er nu achter, dat ik bepaalde mensen ken, die mij iets ernstigs willen aan doen, dan trek ik mijn mond open. Ik wil er ook bij zeggen, als het dingen zijn, waar ik totaal geen kaas van heb gegeten, moet je ook niet gaan verwachten dat ik alles ga zeggen of wat. Dan zou ik eventueel kunnen zeggen dat mijn naam haas is.

Belhadj wil trouwens niet al zijn gedachten te willen prijsgeven over degenen die het op hem hebben gemunt, omdat hij bang zegt te zijn.

Foto’s

“Appie” Belhadj

De rechercheurs proberen er achter te komen wie Belhadj zou kunnen bedreigen en houden hem een veertigtal foto’s voor van personen die in het 26Koper-onderzoek voorkomen, van verdachten maar ook van personen die kennelijk op één of andere manier in relatie met de feiten naar boven komen. Zo komt Ruciano “Poppie” Caupain naar voren, die in 2014 is geliquideerd in Amsterdam-Zuidoost.

V: Wat zegt de bijnaam Poporois (poppie) u?

A: Poppie is een vriend van mij, die overleden is. Die is doodgeschoten.

V: Wie is hij voor jou?

A: In een hele korte tijd was ie iemand met wie ik heel goed kon opschieten. Meer eigenlijk een feestmaatje. Hij is gewoon doodgeschoten. Het was een hele groep en hij was voor zijn deur doodgeschoten.

Poppie was ook een vriend van Jason “JayJay” L., die tot voor kort geen deel uit maakte van het onderzoek 26Koper. Belhadj haalt JayJay niet gemakkelijk voor de geest. Of hij doet alsof.

A: Die jongen die met hem ook is beschoten, die is niet dood gegaan….euh…..

O : Jason.

A: Jason?

O : In zijn rug is hij geschoten.

A: Ja.

O: Die jongen met rasta.

A: Ja.

V: Weet jij zijn bijnaam?

A: Dat zit ik nu te denken … Ik kende zijn bijnaam, natuurlijk kende ik zijn bijnaam.

Later tonen de rechercheurs een foto van Jason L..

V: Wij tonen u foto 38.

A: Dat is poppie …. , die met poppie was. Dat is die rapper. Hij maakte muziek.

V: Ken je hem goed?

A: Niet echt goed, goed, goed. We kwamen op de zelfde plekken in Amsterdam, tijdens het uitgaan. Ik heb hem leren kennen via poppie.

V: Heb je problemen met hem?

A: Nee, helemaal niet.

Appie Belhadj is op 9 mei van dit jaar doodgeschoten. Jason L. is bijna een jaar later verdacht van betrokkenheid bij deze moord.

Donderdag begint de inhoudelijke behandeling van de tien verdachten van 26Koper. Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor liquidaties. Ze staan niet terecht voor de moord op Belhadj, die nog niet is opgelost.

JayJay is overigens niet bij die verdachtengroep. Als hij voor de rechter komt gebeurt dat later.