Liquidatieverdachten willen nieuw proces

Fred R. en Pinny S., twee verdachten die in het grote liquidatieproces Passage door de rechtbank in Amsterdam zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 30 en 12 jaar, willen dat hun proces overgedaan wordt. Dat zei de verdediging maandag voor het gerechtshof in Amsterdam.

Fred R. werd in januari van dit jaar door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor onder meer het aansturen van de liquidatie van Thomas van der Bijl, die in 2006 in zijn kroeg werd doodgeschoten.

Pinny S.  heeft volgens de rechtbank haar vroegere minnaar Tonny van Maurik laten vermoorden in 1993. Zij is daarom veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. S. heeft daar na de moord ook al voor vastgezeten, maar toen kreeg justitie de zaak niet rond. Justitie heeft daarom in 1996 aan S. laten weten dat ze niet meer vervolgd zou worden in die zaak. Haar advocaat, Stijn Franken, heeft maandag voor het hof dan ook betoogd dat zijn cliënt niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd kan worden tenzij er nieuwe feiten op tafel komen.

Het hof doet op 25 juni uitspraak.

Lees hier alles over het liquidatieproces Passage