Liquidatiezaak Hato: ‘Waarheid komt nooit boven tafel’

De waarheid rond de dubbele liquidatie in juli 2014 op Aeropuerto Hato, de luchthaven van Curaçao, komt nooit meer boven water. Dat vreest advocaat Inez Weski. Twee medeplichtigen hebben verklaringen afgelegd tegen de twee hoofdverdachten, maar zij zouden contact hebben gehad voordat ze vertelden wat er zou zijn gebeurd.

Daardoor hebben ze hun verklaring op elkaar af kunnen stemmen. Dat stelt Weski tegenover Caribisch Netwerk. Weski is de advocaat van Judrin Martis, die samen met Adrian Martha de liquidatie zou hebben uitgevoerd. De advocate vindt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Drukke luchthaven

De schietpartij vond plaats op 15 juli 2014, toen er een vlucht uit Europa op de luchthaven was aangekomen. Op die vlucht zaten twee ook leden van de criminele groep Buena Vista City, die later door twee mannen werden doodgeschoten. Omdat het heel druk was op de luchthaven, raakten ook zeven personen ernstig gewond.

Tegenstrijdige verklaringen

De daders zouden lid zijn van de rivaliserende No Limit Soldiers. Martis en Martha, de twee vermeende schutters, werden in eerste aanleg veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Eén van de mededaders werd veroordeeld tot twintig jaar, de andere twee kregen strafvermindering: veertien jaar en twaalf jaar omdat ze de politie na hun arrestatie hebben geholpen de zaak op te lossen.

De zaak dient nu in hoger beroep. Volgens Weski blijkt uit onder meer afgeluisterde gesprekken dat de twee mededaders die verklaringen hebben afgelegd, die onderling hebben afgestemd. ‘Het OM is blind voor de zwakte van het bewijs’, aldus Weski. Zo zouden er verklaringen zijn afgelegd die in tegenspraak zijn met ander bewijs zoals camerabeelden.

Het hof zal op 28 april uitspraak doen.