Maikel B: ‘Fred Ros is een leugenaar’

Vandaag werd Maikel B., alias Willem de glazenwasser, verhoord door het hof bij het Passageproces. Volgens kroongetuige Fred Ros was Maikel B. betrokken bij de liquidatie van Cor van Hout. In zijn eerder afgelegde verklaring beweert Ros dat B. een motorfiets zou leveren die bij de moord gebruikt zou kunnen worden. Complete onzin, aldus Maikel B.

Door Timo van der Eng

Maikel B. was sinds de jaren negentig actief in het milieu. Hij ging met mensen om als Henk Rommy en Siegfried Saez. Vooral het contact met de familie Remmers was innig. Zo had hij eind jaren negentig een internetbedrijfje samen met Andy Remmers, die drie ton in de onderneming had geinvesteerd. Jesse Remmers heeft hij naar eigen zeggen zo’n vijf keer ontmoet. Over Greg Remmers: ‘Een aimabele man, recht door zee.’

In diezelfde jaren negentig had Maikel B. ook een vals paspoort. Daarin stond de naam Willem; vandaar dat hij door sommigen Willem werd genoemd.

Wapenbezit en afpersing

B. is verschillende keren veroordeeld, onder andere voor wapenbezit en afpersing. B. heeft nog een straf open staan. Ook loopt er nog een ontnemingszaak tegen hem. De “glazenwasser”, die sinds 2013 in het buitenland woont, heeft met justitie afgesproken dat hij niet gearresteerd zou worden voor deze zaken als hij zou komen getuigen tijdens het hoger beroep van Passage. Inmiddels heeft B. alle banden met het milieu verbroken.

Wiethok

Maikel B. legde ook uit hoe hij zo’n dertien jaar geleden in het ziekenhuis belandde. Dat kwam niet – zoals Ros beweert – doordat hij zich bij het glazen wassen van een stellage had laten vallen zodat hij niet meer betrokken kon zijn bij de voorbereiding van de liquidatie van Cor van Hout. B: “We hadden een wietplantage op de tweede verdieping in een bedrijfspand in Koog aan de Zaan. Door een gat in de vloer brachten we via een heftruck alle zware spullen naar boven. Ik ben door dat gat gevallen. Mijn goede vriend Dennis G. heeft me vervolgens naar het VU ziekenhuis gebracht. Het was gewoon een ongeluk.”

Rotte wiet

B. legde tijdens de zitting ook uit hoe de wiethandel rolt en verhaalde over een partij wiet die hij voor een groep Engelsen van kampers kocht. Toen de partij in Engeland arriveerde bleek die rot te zijn. Via via hoorde hij dat Fred Ros aan de Engelsen had laten weten dat hij Willem, alias Maikel, wel voor hen kon traceren en dat hij een andere groep kampers op hem af zou kunnen sturen. Dat is echter nooit gebeurd.

‘Ook de bewering van Fred Ros dat hij mij heeft opgezocht in het ziekenhuis en me daar onder druk heeft gezet is gelogen.’ Aldus Maikel B. ‘Hij is nooit bij mij op bezoek geweest in het VU ziekenhuis.’ Daarmee is Maikel B. de zoveelste getuige die de verklaringen van kroongetuige Fred Ros weerspreekt.

Hilariteit

Er ontstond ook nog even hilariteit tijdens de zitting, nadat advocaat Sander Jansen aan B. had gevraagd of hij een tatoeage had. (Een bestuurder van de motor die bij de liquidatie van Cor van Hout werd gebruikt, had een tattoo.) B. ontkende: ‘Zal ik even mijn broek laten zakken, dan kan ik laten zien dat ik geen tatoeage heb.’ Waarop de voorzitter van het hof antwoordde: ‘Ik weet niet hoe het met de overige aanwezigen zit, maar ik heb daar niet zo’n behoefte aan.’

Zie ook:

Het geld van de vrienden van Fred Ros

De verklaringen: Fred Ros versus Alex de Boer #2

De verklaringen: Fred Ros versus Alex de Boer #1

Willem de glazenwasser gevonden