Maleisische rechter: dood Ivana was ongeluk

De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft geoordeeld dat er geen strafzaak komt naar aanleiding van de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. Volgens de Maleisische rechter is er sprake van een ongeval. De nabestaanden van het 18-jarige slachtoffer gaan in beroep.

Ivana Smit werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur na een val van een appartementencomplex. Ze verbleef in de woontoren bij een Amerikaans echtpaar. In de nacht van haar dood was Smit uit geweest met het stel, waarbij drugs en alcohol werden gebruikt.

Misdrijf

Advocaat Sébas Diekstra, die de familie van Ivana Smit bij staat, laat weten dat er volgens de Maleisische rechter wel aanwijzingen zijn die mogelijk kunnen duiden op een misdrijf, maar dat niet kan worden achterhaald wat er precies is gebeurd in het appartement. Bij de aanwijzingen doelde de rechter waarschijnlijk op de blauwe plekken van Ivana, de kapotte flessen in het appartement en het dna van Ivana onder de nagels van de man van het Amerikaanse echtpaar.

‘Slecht vonnis’

Fred Agenjo, oom van Ivana en woordvoerder van de familie Smit, spreekt tegenover verschillende media van een onduidelijke uitspraak die voor meerdere uitleg vatbaar is: ‘Het is een slecht vonnis, waar we niets aan hebben. We verwachten van alles, maar niet een vonnis dat op meerdere manieren kan worden uitgelegd.’ De rechter stelt volgens Agenjo dat Ivana in het appartement is overleden én gestorven is door een val van grote hoogte.

Het echtpaar Johnsons waarbij Smit tijdens de fatale nacht verbleef zegt niets met haar overlijden te maken te hebben.