Man veroordeeld voor poging doodslag op motoragenten

Een 27-jarige man die op Tweede Kerstdag in Borne meerdere keren op motoragenten inreed heeft vijf jaar cel gekregen van de Almelose rechtbank. De man uit Geesteren wilde aan een alcoholcontrole ontkomen en sloeg op de vlucht.

Geluk

In een levensgevaarlijke achtervolging reed hij meerdere keren met zijn auto recht op motoragenten af. De agenten hadden geluk het er levend vanaf gebracht te hebben, vindt de rechtbank. Om de man tot stoppen te dwingen hebben agenten zich verschillende schoten op de auto van de man gelost. De motoren waren total loss. De bestuurder werd pas dagen later aangehouden.

Behalve de celstraf heeft de man ook een rij-ontzegging van zes jaar en moet hij in totaal ruim 3.300 euro schadevergoeding betalen. De man zat nog in zijn proeftijd voor een eerdere verkeersovertreding. In Duitsland heef hij een gevangenisstraf van drie jaar open staan.

Hoger

De straf is hoger dan geëist door de officier van justitie heeft geëist. Dat komt omdat de rechtbank oordeelt dat de man schuldig is aan poging tot doodslag op beide agenten en niet van een poging tot doodslag en een zware mishandeling met voorbedachten rade. Ook weegt de rechtbank mee dat de man – tegen beter weten in – geen verantwoording neemt voor zijn handelen. Hij blijft namelijk ontkennen dat hij de bestuurder van de auto was.