‘Marine in onderzoek cokesmokkel betrokken’ (UPDATE)

In het havengebied van Den Helder is afgelopen woensdag 794 kilo cocaïne onderschept, een 27-jarige Amsterdammer is aangehouden. Een bron in Den Helder zegt tegen Crimesite dat er in het onderzoek ook medewerkers van de Koninklijke Marine, die haar thuisbasis in de havenplaats heeft, als verdachten in beeld zijn. Het Openbaar Ministerie zegt daarvoor geen enkele aanwijzing te hebben.

Door @Wim van de Pol

Het grootste deel van de drugs lag in een busje waarmee de Amsterdammer onderweg was vanuit de haven van Den Helder. Het spul zat verpakt in sporttassen, die weer waren omwikkeld met folie. De lading was vochtig. Dezelfde avond heeft de bemanning van een schip dat in de haven lag afgemeerd, een sporttas met pakketten met cocaïne uit het water gevist. In hoeverre de zaken met elkaar van doen hebben is nog in onderzoek.

FIOD

De 27-jarige man uit Amsterdam is geen medewerker van de Koninklijke Marine. Hij is door de Douane aangehouden en overgedragen aan de FIOD. De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Rijgedrag

Ingeval van drugsverdenking door personeel van Defensie zal de Koninklijke Marechaussee betrokken zijn. Officieel is als opsporingsdienst op dit moment alleen de FIOD betrokken. Tot nu toe lijkt het erop dat de aanhouding van het busje een toeval is geweest. Volgens het Openbaar Ministerie zagen patrouillerende Marechaussees woensdagnacht rond 01.00 in Den Helder de bestelbus rijden. Het busje zou in het oog zijn gelopen door voorzichtig rijgedrag waarop Marechaussees besloten de bestuurder van de bus een stopteken te geven en hem op alcoholgebruik te testen. Aan de verdachte vroegen ze of ze in de laadruimte mochten kijken, waarna de in folie gewikkelde balen werden aangetroffen.

Toeval?

Het is mogelijk dat deze “vondst” werkelijk toeval is geweest. Het is waarschijnlijker dat de smokkel van deze zeer grote zending al langer in het oog werd gehouden door de Marechaussee en dat het busje daarom van de weg is gehaald. De groothandelswaarde van de handelswaar is zeker 23 miljoen euro. De bron zegt tegen Crimesite dat in het onderzoek de Koninklijke Marine in beeld is. De 27-jarige is tot nu toe de enige verdachte in de mega-zaak. Het is zeker dat het onderzoek een omvangrijke zaak betreft want het staat onder leiding van het landelijk parket in Rotterdam. In reactie zegt een woordvoerder van het landelijk parket ‘dat er geen medewerkers van de Koninklijke Marine als verdachte in beeld zijn en daarvoor ook geen aanwijzingen te hebben’.

Orion-zaak

Er arriveren in Den Helder geregeld vaartuigen van de Marine vanuit West-Afrika en het Caraïbisch gebied. In de jaren negentig speelde binnen de Marine een groot onderzoek naar smokkel van cocaïne vanuit Curaçao. In dat onderzoek, waar toenmalig officier van justitie Fred Teeven als inlichtingenofficier bij betrokken was, bleek dat mariniers in plunjezakken 127 kilo cocaïne van Curaçao naar Nederland hadden vervoerd in een Orion-vliegtuig en ook nog eens een poging hadden gedaan om 215 kilo cocaïne vanuit Curaçao naar Nederland te smokkelen.