Marmerzwendel achter moorden Murcia

Het is een oud gezegde in de onderwereld: liquideren is goedkoper dan betalen. Het lijkt meer dan ooit van toepassing op de gruwelijke moorden in Spanje op oud-volleyballers Ingrid Visser en Lodewijk Severein. Twee voormalige bestuurders van volleybalclub Murcia beschuldigen elkaar de opdrachtgever te zijn geweest  van de liquidaties. Een zwendel met een marmergroeve zou erachter zitten.

 

Het Algemeen Dagblad sprak met Evedasto Lifante, de oud-voorzitter van volleybalvereniging CAV Murcia, waar Visser tussen 2009 en 2011 speelde. Hij blijkt de tipgever te zijn geweest die de Spaanse politie op het spoor zette naar de moordenaars van Visser en Severein.

Het onderzoek naar de verdwijning van Visser en Severein zat compleet vast, tot Lifante zich meldde. Hij liet de rechercheurs e-mails, een vervalst contract en een belastende foto zien. Oud Murcia-manager Juan Cuenca, die nu als hoofdverdachte vast zit, zou het stel hebben willen oplichten. Cuenca zou tonnen hebben ontvangen van Severein als investering voor een marmergroeve, die in werkelijkheid eigendom van Lifante was.

Liquidatie

De aanwijzingen van Lifante brachten de zoektocht in een stroomversnelling. Cuenca, die al eerder verhoord was, werd opnieuw gevolgd. Hij werd gezien met de Roemenen, en een paar dagen later werd het drietal opgepakt. Mogelijk zijn Visser en Severein erachter gekomen dat ze opgelicht zijn en hebben ze hun geld terug willen halen bij Cuenca. Die zou dan op zijn beurt de Roemenen, Ion Valentin en Constantin Stan hebben ingeschakeld om het tweetal te liquideren. 
 
De liquidatie lijkt zorgvuldig te zijn voorbereid  en zeer professioneel te zijn uitgevoerd. Op het oog konden er geen bloedsporen gevonden worden in het Casa Colorá, de vakantievilla waar Visser en Severein zijn vermoord. Alleen door middel van het gevoelige Luminol konden kleine bloedspatjes zichtbaar gemaakt worden. De Roemenen hadden de lichamen aan stukken gesneden met tuingereedschap en verpakt in vuilniszakken, waarma ze op een citroen boomgaard werden begraven.  

Investeerders

Sommige Spaanse media meldden woensdag dat Severein niet alleen voor eigen rekening in de streek had geïnvesteerd. Hij zou recentelijk onder druk zijn komen te staan van andere Nederlandse investeerders om het geld terug te halen.