Mediaverbod in Haagse rechtbank? (UPDATE)

De rechtbank in Den Haag overweegt om bepaalde media in de komende periode niet meer toe te laten. Dat heeft een woordvoerster dinsdag aan het AD laten weten. De reden voor het verbod is dat er beelden zijn gepubliceerd van de vechtpartij van maandag in de rechtbank.

Maandag ontstond er een vechtpartij in de Haagse rechtbank tijdens de behandeling van een zaak tegen de 21-jarige Bulgaar Milen Y. die ervan wordt verdacht de 13-jarige Donnie te hebben doodgereden in Scheveningen vorig jaar.

Nabestaanden van het slachtoffer werden boos nadat zij de eis van de officier van justitie hadden gehoord en probeerden vervolgens de verdachte aan te vallen. Parketwachters moesten ingrijpen om iedereen uit elkaar te houden.

Verschillende media, waaronder SBS 6, hebben beelden uitgezonden van de vechtpartij en dat is volgens de persrichtlijnen verboden. Er mogen namelijk, zonder toestemming, geen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt in de rechtszaal. Dat is om de privacy van de aanwezigen te beschermen.

Een woordvoerder van de Haagse rechtbank zegt in het AD dat de zaak hoog wordt opgenomen en dat er mogelijk deze week een besluit komt over de mogelijke sancties.

UPDATE – De verdachte Milen Y. is ondergedoken omdat hij vreest voor zijn veiligheid. Dat heeft zijn advocaat aan Hart van Nederland bevestigd. Tijdens de behandeling van zijn zaak is zijn adres bekend gemaakt en ook de mensen die hem aanvielen zijn daar dus van op de hoogte. Zijn advocaat zegt dat Y. 'vreselijk bang' is.