Meer cybercrime in 2012

Ook het afgelopen jaar is het aantal misdrijven gepleegd via internet toegenomen. Dat zei VN-onderzoekster Francesca Bosco vandaag op een congres over cyber veiligheid in Den Haag, georganiseerd door het NCSC, het Nationaal Cyber Security Centrum van de Nederlandse overheid. Bosco werkt voor Unicri, een instelling van de Verenigde Naties die georganiseerde misdaad onderzoekt.

Door Vincent Verweij

 

 

Volgens Bosco is het aantal slachtoffers van cybermisdaad toegenomen tot 556 miljoen. Dat getal is enigszins geflatteerd omdat ook spam-mails erin worden meegeteld. Maar het is een forse toename ten opzichte van het jaar ervoor.

In de definitie van de VN zijn ’traditionele’ cybercrimes zoals bankfraudes, internet-oplichting en malware aanvallen meegenomen. Maar ook offline misdaad zoals afpersing door de maffia en gedwongen prostitutie verplaatst zich in toennemende mate naar internet en kan om die reden inmiddels ‘cybercrime’ genoemd worden.

Als voorbeeld noemde Bosco de Amerikaanse site Craiglist, waarop het grootste deel van de illegale prostitutie in Amerika zich tot voor kort afspeelde. Vrouwen werden online aangeboden voor betaalde sex door pooiers achter anonieme rubrieksadvertenties. Craiglist groeide uit tot het grootste virtuele bordeel van de VS. Uiteindelijk werden de ‘adult’-advertenties mede onder druk van de Amerikaanse overheid verboden.

Het NCSC-congres gaat morgen verder. Net als vandaag zullen er enkele besloten sessies zijn, die niet voor de media toegankelijk zijn. Zo werd er vandaag in beslotenheid gesproken over de IT-beveiliging van de Olympische Spelen in Londen. En morgen spreken medewerkers van het Bundeskriminalamt en de Amerikaanse geheime dienst zonder pottekijkers van de pers.

Uit protest tegen de geheimhouding op het NCSC-congres organiseerde een groep hackers een alternatieve conferentie in de Openbare Bibliotheek van Den Haag. Daar waren alle sessies openbaar.