Meer Nederlandse daders bij bankroof

Er zijn meer Nederlanders betrokken dan tot nu toe werd gedacht bij de grootste 'digitale bankroof'. Er zouden tussen de 12 en 24 Nederlandse verdachten betrokken zijn bij de roof, waarbij 1,8 miljoen euro werd gepind met vervalste pasjes in Duitse steden. Wereldwijd werd er zo'n 48 miljoen opgehaald.

De groep die in Duitsland pinden, deden mee aan een wereldwijde actie van criminelen, die in New York was opgezet. De criminelen hebben systemen van banken gekraakt en daar de minimale waarde die bij pinautomaten mag worden opgenomen verhoogd. De informatie van de bankrekeningen werd ook buitgemaakt en op de magneetstrip van blanco pinpassen gezet.

Twee Nederlanders gepakt

Er waren al twee Nederlanders opgepakt voor de roof. Zij gedroegen zich verdacht bij een bank in Düsseldorf, waar zij geld hadden opgenomen. De Telegraaf heeft de dagvaarding tegen de Nederlandse verdachten Eddy Z. en zijn moeder Wilhelmina Z. hebben ingezien.

De criminelen zouden in het midden van de nacht in teams van twee filialen van de Deutsche Bank en de lokale spaarbank hebben bezocht. Om niet op te vallen namen de criminelen steeds relatief kleine bedragen op.

Sms'jes

Eddy Z. uit Den Haag reed met een bus van zijn timmerbedrijf in zes banken in Düsseldorf, zo'n 50 kilometer over de grens bij  Roermond. In totaal haalde hij 169.500 euro op.

De criminelen hielden elkaar via sms op de hoogte. Er werden berichtjes als 'We zijn succesvol', 'Het werkt' en 'Ik heb weer 2500 euro en rij nu naar huis' naar elkaar gestuurd.

Strafblad

De moeder van Z. heeft een strafblad met daarop diefstal, roof, vernielingen en huisvredebreuk. Ook Eddy Z. heeft een strafblad, hij is veroordeeld voor mishandeling, drugshandel en verboden wapenbezit. Z. heeft toegegeven dat hij blanco creditcards heeft gebruikt, maar anderen zouden de gegevens hebben gestolen en op de kaart hebben gezet.

Z. en zijn moeder beroepen zich verder op hun zwijgrecht. In augustus begint hun proces. Ze kunnen een maximale celstraf van tien jaar krijgen. Als de verdachten over de supervisors uit de Verenigde Staten praten, kan dat strafvermindering opleveren.

Lees ook:

Digitale bankrover doodgeschoten