Meer ziekteverzuim door liefdesverdriet agenten

Verbroken relaties tussen politiemensen leiden tot meer ziekteverzuim. Ook hebben sommige agenten hiervoor mentale hulp nodig en moeten ze doorgaans op zoek naar een nieuwe woning.

Meer vrouwen agent

Relatiebreuken tussen politieagenten leiden tot meer ziekteverzuim. Dat onthult de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg dit weekeinde op de website van het Algemeen Dagblad. De korpschef schat dat van de 5.500 Amsterdamse agenten en leidinggevenden tientallen procenten een relatie hebben met een collega.

‘Vroeger werden vooral mannen agent, nu is 45 procent vrouw’, legt de politiebaas uit. ‘Al die jonge mannen en vrouwen worden bij elkaar gezet in een levensfase waarin ze op zoek zijn naar een relatie. Als je geregeld acht uur met elkaar in een surveillanceauto zit, bloeit er weleens wat op’, aldus Aalbersberg. Het kan ook zijn dat agenten hierdoor een hechtere relatie opbouwen met een politiepartner, dan met hun vrouw thuis.

Overgeplaatst

Door de aard van het politiewerk lopen relaties tussen agenten ook wel eens wat vaker mis. Hierdoor ontstaat meer ziekteverzuim, en ook moeten agenten naar aanleiding van het einde van een relatie soms worden overgeplaatst. De Amsterdamse politie betaalt in dit soort gevallen ook regelmatig een mediator en er is een psycholoog actief die sport betrekt bij de therapie.

Maar de werkgever kan niet alles oplossen, zegt Aalbersberg in de krant: ’Een nieuwe woning vinden is in Amsterdam ook een probleem. Vroeger had de politie een eigen huisvestingsprogramma, maar tegenwoordig kunnen wij op dat gebied helaas niets meer doen.’